Jan Klaassen en de baby

Handpoppen
Leeftijd: 5+
Speelduur: 30 minuten
Jaar: 2019

Een poppenspel in de traditie van het Jan Klaassenspel. Jan en Katrijn hebben sinds kort een baby. Hij heet Jantje. Jan en Katrijn hebben de zorgtaken eerlijk verdeeld. Ze zorgen om de beurt voor de kleine Jan. Katrijn moet mantelzorg geven aan de buurvrouw maar het is mamadag. Jan die van de vorige dag nog verschrikkelijk moe is vindt dat Katrijn zelf maar een oplossing moet zoeken voor Jantje. Jan Klaassen gaat zijn vrije dag vieren en laat Katrijn met de baby zitten.

Dan verschijnt Don Juan ten tonele. Katrijn is verdrietig omdat Jan haar in de steek laat. Don Juan, een nette Spaanse man, ziet Katrijn wel zitten en probeert met mooie woorden een kus van haar te krijgen. Ook vertelt hij dat hij nooit en te nimmer een vrouw met haar kind zal laten zitten. Katrijn ziet haar kans schoon en zadelt Don Juan op met de kleine Jan. Don Juan moet even babysitten. Dan kan zij mooi even naar de buurvrouw voor de mantelzorg (om een borreltje te drinken. Dat zegt ze natuurlijk niet).

Don Juan probeert er het beste van te maken en gaat in eerste instantie echt even op de baby zitten. Dat pikt Jantje niet en werpt Don Juan van zich af. Don Juan probeert de baby te laten lopen. Na diverse pogingen gaat de baby er als een speer vandoor. Don Juan er snel achteraan. Gelukkig valt kleine Jan en kan Don Juan hem weer oprapen. Dan probeert Don Juan de baby Don Juan te laten zeggen. De baby zegt van alles behalve Don Juan.

Als Jantje weer begint te huilen nadat Don Juan hem met een Spaans slaapliedje in slaap heeft proberen te sussen, gooit hij de baby weg. Gelukkig weet Katrijn, die net terug is van de buurvrouw, de baby op te vangen en roept Don Juan ter verantwoording. Als ‘beloning’ voor het oppassen krijgt Don Juan drie kusjes met de koekenpan. Katrijn realiseert zich ineens dat ze misschien toch iets te hard geslagen heeft met de koekenpan. De Dood van Pierlala verschijnt. Katrijn schrikt en rent weg.

Opeens is Jan weer terug uit de kroeg. Hij verjaagt eerst de Dood van Pierlala. Samen met Katrijn gaat hij de bewusteloze Don Juan reanimeren. Niets helpt. Tot slot wil Jan Klaassen wel mond op mond beademing toepassen. Hij vindt Don Juan best wel een lekker ding om te zoenen. Na drie pogingen komt Don Juan eindelijk weer bij. Als hij ontdekt dat Jan hem heeft gekust en dat Jan hem nog wel veel meer zoenen zou willen geven gaat Don Juan er als een haas vandoor. Hij is er niet van gediend.

Katrijn is blij dat Don Juan weer op zijn benen staat en samen met Jan Klaassen danst ze de tango. Want er komt niemand tussen die liefde die Jan Klaassen en Katrijn voor elkaar voelen.