Veelgestelde vragen (FAQ)

De voorstellingen zijn gericht op twee leeftijdsgroepen. Voor jonge kinderen van 2,5 t/m 4 jaar en kinderen vanaf 5 jaar tot een jaar of 8. Poppentheater is voor alle leeftijden leuk. Vaders, moeders, opa’s en oma’s genieten zelf ook van mijn poppenspel. Je kunt wel zeggen dat ze dubbel genieten. Ze genieten van het poppenspel en van de (klein)kinderen die naar de voorstelling kijken. Het is geschikt voor het hele gezin, de hele familie.

Over het algemeen kun je zeggen dat kinderen van 8 jaar en ouder poppenspel vaak minder interessant of zelfs saai vinden. Ze zijn in een andere levensfase gekomen. Opeens mag je poppenkast ook niet meer leuk vinden en is het stom. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op. Geen kind is hetzelfde. Als een al wat ouder kind meekijkt met de rest, vergeten ze even hun leeftijd en vinden het dan toch ook wel erg heel leuk en knap. Ze kijken vaak met andere ogen naar het verhaal. Naar het technisch aspect van poppenkastspelen bijvoorbeeld. Hoe doet die man dat?

Ook volwassenen met een verstandelijke beperking genieten vaak nog volop van een poppenspel. Zeker als ze het niveau van een kind in kleuterleeftijd hebben.
Iedereen die in zijn hart kind is gebleven, al is het maar een heel klein beetje, kan genieten van een poppenspel.

Nee, als je informatie aanvraagt is geheel vrijblijvend en is geheel GRATIS.

Ja, dat kan. Dan wil ik graag je naam en telefoonnummer of mailadres. Mocht er een andere gegadigde zijn voor dezelfde datum? Dan neem ik contact op. Is de afgesproken termijn van de optie verstreken, dan vervalt hij automatisch.

Maar mocht de optie om wat voor een reden dan ook geen opdracht worden, vind ik het heel fijn als ik dat van je te horen krijg. Dan is de weg echt weer vrij voor een ander.

Dat klopt. Wat ik wel kan vertellen is hoe het honorarium tot stand komt. De volgende factoren spelen een rol:

  • Aard van het optreden
  • Het aantal voorstellingen
  • Tijdsduur van de voorstelling(en)
  • Opbouw/voorbereidingstijd van de poppenkast
  • Aantal toeschouwers dat voor de poppenkast gaat zitten
  • Wordt er toegang geheven tot het optreden
  • De reistijd van en naar de locatie
  • Het aantal kilometers v.v. vanaf de standplaats.

In de meest voorkomende gevallen kun je mijn antwoord op een email met daarin de prijsopgaaf beschouwen als een offerte.
Wil je echt specifiek een offerte die wat uitgebreider is dan antwoord op een ingestuurde aanvraag?  Dat kan. Geef dat dan
expliciet aan in je aanvraag van informatie omtrent mogelijkheden en prijsopgaaf.

Er zijn twee doelgroepen waar ik hoofdzakelijk voor speel.
Kinderen vanaf 3 tot 6 jaar en kinderen van 6 tot 9 jaar.

Voor kinderen vanaf 3 jaar duren ze ongeveer een half uur.
Voor kinderen vanaf 6 jaar duren ze een half uur of bijna een uur.

De voorstellingen van een half uur kunnen gespeeld worden
in de grote poppenkast of in de mobiele poppenkast.
In de mobiele poppenkast kunnen alleen voorstellingen
gespeeld worden van een half uur.

Op het repertoire staan ook een aantal voorstellingen
die korter zijn dan een half uur. Die zijn vooral
bedoeld om een aantal keer achter elkaar te spelen.
Bijvoorbeeld voor een kleinere groep.

De voorstellingen voor volwassenen duren
doorgaans een half uur.

De tijdsduur dat ik bezig ben met een optreden hangt van een aantal factoren af:

  1. Welke poppenkast er gebruikt wordt.
    De grote poppenkast heeft opbouwtijd van een uur.
    De mobiele poppenkast is met 20 minuten speelklaar
    Het schimmentheater is met 30 minuten speelklaar
  2. De tijdsduur van een voorstelling.
    Er zijn voorstellingen van 10 minuten, 30 minuten, 40/45 minuten en bijna 60 minuten.
  3. Het aantal voorstellingen.
    Bij mensen thuis speel ik doorgaans maar 1 voorstelling. Speel ik op een school dan zijn het er vaak veel meer.
    Ook op een festival of evenement speel ik vaak meerdere keren dezelfde voorstelling.

Voorbeeld: Een voorstelling, in de grote poppenkast, van een uur die drie keer gespeeld wordt neemt zo’n 5 uren in beslag.

Je belt me op (033 4657206 / o6 20269461)  of klik op contact in of stuurt een e-mail met jouw verzoek. Na contact gehad te hebben waarin we de datum, tijd, plaats en prijs en welke voorstelling(en) hebben afgesproken, stuur ik je een overeenkomst per e-mail met daarin de besproken gegevens. Je stuurt de ondertekende overeenkomst terug en ziet mij verschijnen op de afgesproken datum en tijd.

Je vraagt bij mij informatie aan over de mogelijkheden en vraagt mij een prijsopgaaf te doen. In een telefoongesprek of in een email geef ik tekst en uitleg over de mogelijkheden die ik kan bieden en welk prijskaartje er aan hangt. Bij een telefoongesprek kun je vragen of ik het even allemaal op papier wil zetten (mailtje wil gieten) en dat is dan je offerte. Je kunt mij ook expliciet om een offerte vragen. Het woord offerte prijkt dan ook bovenaan de bladzijde. Nu is er nog steeds sprake van een mogelijke opdracht en zijn er nog geen verplichtingen over en weer.

Dat verandert pas op het moment dat je mij vraagt om een optreden te komen doen. Met andere woorden je zegt ja tegen mijn offerte en ik zeg ook ja  tegen de opdracht die mij wordt aangeboden. Dan noteer ik alle gegevens die nodig zijn om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Die gegevens verwerk ik dan in een overeenkomst. Een ander woord ervoor is contract. Op die overeenkomst zet je dan je handtekening en is er sprake van een opdracht die je moet betalen, behoudens een overmachtsituatie.

Kort gezegd: Een offerte is vrijblijvend. Een overeenkomst betekent een betaalverplichting.

Wil je om wat voor een reden dan ook het optreden annuleren? Dat kan. Alleen de verplichting om het optreden te betalen blijft wel bestaan. Mocht het zich voordoen dan is het verstandig om (telefonisch) contact op te nemen en de reden waarom je af wil zien van het optreden met mij te bespreken. Dan komen we vast tot een goede oplossing waar we beiden tevreden over kunnen zijn.

Er zijn twee uitzonderingen wanneer de verplichting tot betalen komt te vervallen. Dat is een situatie van overmacht aan jouw kant of overmachtsituatie van mijn kant. Zoals beschreven in het burgerlijk wetboek hoofdstuk 6 punt 75.  Bijvoorbeeld de locatie is afgebrand of in mijn geval, ik lig met 40 graden koorts op bed. Het is iets dat we toen we de afspraak maakten beiden niet hebben kunnen voorzien. Ook hier hebben we dan natuurlijk (telefonisch) contact over. Als het door overmacht niet door kan gaan is dat al vervelend genoeg.

Mocht door overheidsmaatregelen een optreden niet door kunnen gaan, bekijken we samen wat de beste oplossing is. In de ene situatie is het verplaatsen van het optreden naar een latere datum de beste optie. In een ander geval moet het optreden echt worden geannuleerd omdat het inhalen van het optreden echt geen soelaas biedt. In geval van een overheidsmaatregel is er geen sprake van overmacht. De betaalverplichting blijft bestaan. Echter de soep wordt niet zo heet gegeten als dat hij wordt opgediend.  Ook hier geldt dat we samen naar een voor ons beide goede oplossing zoeken. Vaak in de vorm van gedeelde smart is halve smart.

Je mag bedrag vooraf overmaken op de bankrekening van het poppentheater. Of met een betaalverzoek via een betaallink binnen 7 dagen na het optreden voldoen.  Op verzoek mag het ook contant. Bij mijn eigen georganiseerde voorstellingen kun je ook pinnen. Dat geniet dan zelfs de voorkeur.

De grote poppenkast heeft een vloeroppervlak van 1,40 m breed en 1 meter diep. Door de twee losse zijpanelen wordt de kast aan de voorkant 2 meter breed. De hoogte bedraagt 2,25 meter. Hij kan in de meeste huiskamers staan. Vaak moet er wel wat met tafels en banken geschoven worden. De bank kan dan meteen als zitplaats voor het poppentheater dienen. (Denk aan de hanglampen aan het plafond.) Mocht je dit toch niet kwijt kunnen is er altijd nog de mobiele poppenkast die 1 vierkante meter in beslag neemt en ongeveer 2 meter hoog is. Ook het schimmentheater zal vast passen. De tafel waar hij op staat is 1 meter lang en 60 cm breed en 90 cm hoog.

Cassiopeia is geen dure verbastering van Kassie open ja! zoals een collega ooit eens aan mij vroeg. Het is wel een leuk ezelsbruggetje om de naam te onthouden. Het poppentheater is vernoemd naar het sterrenbeeld Cassiopeia aan de noordelijke sterrenhemel. Cassiopeia is een figuur uit de Griekse mythologie. Meer over Cassiopeia te weten komen? Klik hier

In de meeste gevallen bedenk ik de verhalen zelf. Als ik ergens een mooi verhaal tegenkom in een (prenten)boek, wat zich leent om bewerkt te worden voor de poppenkast, dan gebruik ik dat ook. DuimeliesjeDe sterkste? Dat ben ik!,  Roodkapje en de Kiekeboe krokodil  zijn er voorbeelden van. Het komt ook voor dat ik iets heb bedacht waar achteraf van blijkt dat er ook een boek met dezelfde strekking van bestaat. Meestal maak ik een nieuwe voorstelling per jaar.

Doordat ik veel alleen werk is het heel leuk om contact te hebben met collega’s. Die ontmoet ik dan ook regelmatig. Er is de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel, waar ik lid van ben. Dan was er het Provinciaal Overleg Poppenspelers Utrecht waar ik deelnemer en bestuurslid (penningmeester) van was. Het overleg organiseerde bijeenkomsten voor poppenspelers en is opgegaan in de NVP-UNIMA.

Er zijn 50 à 60 professionele poppenspelers in Nederland. Daarnaast zijn er nog een groot aantal semiprofessionele en een nog groter aantal amateurpoppenspelers. Het aantal poppenspelers dat nog echt in een poppenkast speelt en niet zichtbaar is tijdens de voorstelling is bijna op twee handen te tellen.

Neem dan contact met mij op  KLIK HIER

of bel 033 465 72 06

of 06 20269461

Hiervoor heb ik een privacyverklaring opgesteld. Hierin kun je alles lezen over hoe ik met de gegevens omga en waar ze voor gebruikt worden. Hier is de link naar de verklaring.

© Copyright - Poppentheater Cassiopeia | Deze site is beschermd door reCAPTCHA and the Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.