Rufus, een verrassing!

handpoppen
Leeftijd: 3+
Speelduur: 25 minuten
Jaar: 2023

Rufus de Vos en Sammie de eekhoorn zijn al jaren dikke vrienden. Ze spelen bijna iedere dag met elkaar. Daarom vindt Sammie het leuk om zo nu en dan Rufus te verrassen met iets. Alleen Rufus houdt niet zo van verrassingen. Dat maakt hem onzeker en bang. Hij houdt van rustige dingen. Sammie houdt van avontuur, druk en spannende dingen doen.

Rufus ligt lekker rustig een boek te lezen als Sammie hem komt storen.  Hij wil graag tikkertje doen. Sammie heeft geluk Rufus doet mee. Als ze moe zijn van tikkertje gaan ze naar de wolken staren kijken of ze iets in de vorm van de wolk kunnen zien. Sammie vindt het kennelijk zo saai dat hij in slaap valt. Rufus vindt het allang best en gaat verder met lezen. Als Sammie ontwaakt wil hij verstoppertje doen. Sammie is hem en Rufus gaat zich verstoppen.  Net als Rufus zich verstopt heeft moet Sammie naar huis om te eten. Zijn moeder roept hem. Sammie zegt bij het weggaan dat hij de volgende dag een verrassing in petto heeft voor Rufus.

Dat maakt Rufus een beetje onrustig. Als hij nu snel gaat slapen, is het snel ochtend en des te sneller weet Rufus wat Sammie voor een verrassing heeft.  Rufus valt in slaap en droomt dat hij samen met Sammie Berno de beer gaat wakker maken uit zijn winterslaap. Dat kun je beter niet doen vindt Rufus. Maar het is al te laat. Berno is wakker geworden en wil Rufus wat aan gaan doen. Gelukkig schrikt Rufus wakker en beseft dat het een droom was. Rufus slaapt weer verder. Dit keer droomt hij dat drie drukke konijnen met hem willen spelen.  De konijnen schrikken als ze er achter komen dat hij niet Sammie is waarmee ze zouden gaan spelen.  Als Rufus vertelt dat hij een vos is gaan ze  er als een speer vandoor. Dat vind moeder konijn niet leuk. Die denkt dat Rufus haar kinderen en Sammie heeft opgegeten en is bang dat Rufus dat ook met haar zal doen.

Weer schrikt Rufus wakker. Mama konijn is nergens meer te bekennen. Weer valt Rufus in slaap. Nu droomt hij dat Sammie hem allerlei lekker fruit voor zijn neus zet en dat hij moet kiezen. Dat kan Rufus niet. Dat is veel te moeilijk.  Rufus doet een aftelversje en net als hij het fruit gekozen heeft wordt hij wakker en hapt in zijn eigen deken in plaats van het gekozen fruit. Dan staat Sammie voor zijn neus. Die trekt  bij Rufus het dekentje weg. Dan moet Rufus met Sammie meekomen. Rufus heeft zich echter verstopt. Alleen zijn staart verraadt waar hij is. Sammie trekt aan zijn staart. Rufus moet nu toch echt mee.

Wat de verrassing is…? Rufus is blij verrast.

Deze voorstelling is samengesteld met allerlei poppen en voorwerpen uit eerdere voorstellingen.

Hij is gemaakt voor de Nationale Voorleesdagen 2024. Waar het boek Help! Een verrassing! van Miriam Bos centraal staat.

Het boek was de inspiratiebron voor deze voorstelling.