Jan Klaassen en de boef

handpoppen
Leeftijd: 5+
Speelduur: 30 minuten
Jaar: 2024

Jan Klaassen en Katrijn maken weer eens ruzie. Dit keer gaat het over de afwas doen. Katrijn wil dat Jan de afwas gaat doen. Al het  servies en bestek is vuil. Net als de potten, pannen, kopjes, bekers en glazen. Jan ziet veel meer in het kopen van een afwasmachine. Katrijn vindt dat ze er al een hebben en dat is Jan Klaassen. Afwassen is vrouwenwerk zegt Jan. Katrijn is het daar niet mee eens. Ook mannen wassen af. Maar als Jan een baantje gaat zoeken om geld te verdienen kunnen ze misschien wel een vaatwasser kopen. Katrijn vindt geld binnen brengen een mannentaak.  Daar is Jan het weer niet mee eens. Ook vrouwen kunnen geld verdienen zegt hij.  Zo besluiten ze samen dat Jan iets dat hij vrouwenwerk vind gaat doen en dat Katrijn iets dat zij mannenwerk vindt gaat doen. Katrijn gaat een baan zoeken, geld binnen brengen en Jan zal gaan afwassen.

Als Katrijn uit het zicht is verdwenen gaat Jan eerst nog even lekker luieren. De afwas is immers zo gedaan. Hij wil zijn kussen om lekker zacht te kunnen liggen erbij pakken maar die heeft Bertje Boef gestolen. Gelukkig is Bertje op het kussen in slaap gevallen.  Jan weet zijn kussen weer terug te krijgen en wil gaan slapen. Alleen Katrijn gooit roet in het eten en duwt hem de afwaskwast in handen. Jan zal er aan moeten geloven en aan de afwas beginnen.

Om Jan in de gaten te kunnen houden stelt ze het baan zoeken nog even uit. Dan komt de agent langs en die vertelt dat er een gevaarlijke boef rondloopt. Hij adviseert Katrijn de ramen en deuren te sluiten en naar binnen te gaan voor er iets gestolen wordt. Daarnaast vertelt de agent dat er een beloning te verdienen valt als je de boef vangt en naar de politie brengt. Katrijn droomt al van een mooie nieuwe garderobe, schoenen en sieraden.

Toch is Katrijn bang en haalt Jan erbij. Ze vertelt Jan over de boef en de beloning. Katrijn gaat naar binnen om af te wassen en op het huis te passen. Jan moet de boef gaan vangen. Vangen met een grote zak.  Jan is  liever lui dan moe en gaat lekker luieren. De boef zal vast niet komen want Jan en Katrijn hebben geen dure kostbare spulletjes. Jan valt vanzelfsprekend in slaap.

Dan verschijnt Bertje Boef. Hij weet de zak van Jan af te pakken en Jan in zijn eigen zak te stoppen. Zo ontvoert Bertje Jan Klaassen. Op het rumoer komt Katrijn natuurlijk af. Ze wil weten wat er gebeurd is. Weer verschijnt Bertje. Hij wil 1000 Euro van Katrijn anders ziet ze haar man nooit meer. Dan gooit hij Jan voor de krokodil in de dierentuin. Waar haalt Katrijn zo snel 1000 Euro vandaan? Ze verzint een list. Het geld zit in een oude sok die ze ergens verstopt heeft zegt ze. Maar in plaats van geld slaat ze Bertje neer met haar koekenpan. Ze roept de agent en die neemt hem mee naar de gevangenis. Als beloning krijgt Katrijn de 1000 Euro die was uitgeloofd.

Jan Klaassen is nog steeds buiten westen en Katrijn brengt hem weer bij. Jan ziet de geldzak met 1000 Euro en wil direct een vaatwasser gaan kopen. Katrijn steekt er een stokje voor en dirigeert Jan direct terug naar de keuken om verder te gaan met de afwas. Katrijn gaat eens even fijn shoppen. Als ze terug is roept ze Jan. Ze heeft een verrassing. Tot grote vreugde van Jan heeft Katrijn een afwasmachine gekocht. Want Katrijn houdt zelf ook niet zo van afwassen. Alleen hem uitproberen, testen gaat niet meer. De afwas is af.