Jan Klaassen en Katrijn

Jan Klaassen en KatrijnZoals in een eerder bericht gezegd, volg ik op dit moment de Jan Klaassen Academie in Amsterdam. Hier leer ik het traditionele Jan Klaassenspel spelen.  Een verhaal met vaste personages en scenes.  Op de foto hiernaast zie je mijn eerste Jan en Katrijn. Maar deze twee zijn te klein. Daarom heb ik nu een nieuw stel gemaakt.

Een nieuwe Jan en Katrijn waarvan de kop een stuk groter is dan het vorige koppel.  Ook de handjes zijn groter. Voor Jan ben ik zelfs naar een souvenirwinkel gegaan in Amsterdam om klompjes te kopen.

Nieuwe manier van poppen en handjes maken

Bij deze poppenkoppen ben ik op een andere manier te werk gegaan dan voorheen.  Ook in een vorig blogbericht vertelde ik over de workshop van Henk Boerwinkel over het maken van koppen van papieren plakband ook wel aquareltape genoemd. Die techniek heb ik bij de nieuwe koppen toegepast. Eerst met Artista een kop geboetseerd en daar dan met het plakband in kleine strookjes over heen. Eerst een laag bruin, dan wit en dan weer bruin.

Artista is nogal kwetsbaar.  Als je niet 0ppast sla je zo een stuk af. Doordat er nu plakband overheen zit zal dat niet meer zo snel gebeuren. Als de lijm van het plakband is opgedroogd wordt het knoeper hard en de kop op zichzelf blijft licht.

De muts van Katrijn

De muts van Katrijn had nog wel wat voeten in aarde. Het lukte maar niet om haar muts goed te krijgen. Uiteindelijk door hem minder strak aan te trekken,  is het nu een goede muts geworden. Eerdere versies leken er op alsof ze een dot slagroom op haar hoofd had. Toen heb ik nog een leuk bandje voor de muts gezocht en dat maakte het geheel af.

Nu Don Juan en de baby nog. Daarvan is de kop ook al klaar. In de planning ligt ook nog de dood van Pierlala, de Duivel, de generaal en de beul van Haarlem. Ook de huisbaas, agent en boef horen nog tot de uitbreidingsmogelijkheden.

Hieronder de nieuwe Jan en Katrijn. Ook hun handjes zijn van papieren plakband.

Jan Klaassen en Kartijn