Met schimmentheaterlamp weer terug bij af

Raaf en vosDe ideale oplossing?
Zo denk je de ideale oplossing gevonden te hebben om als lamp voor het schimmentheater een klemspot met zwanenhals te gaan gebruiken. Met een reflector ledlamp als lichtbron. Inderdaad hij geeft goed en mooi licht. Echter de lamp moet midden achter en door de kromming van de zwanenhals kan je toch minder makkelijk bij het scherm dan gedacht.

In allerlei standjes
Dan speelt ook nog het snel in in beeld komen van je handen een rol. Daar had ik bij de bouwledlamp geen of weinig last van. Het eerste wat je doet is de lamp op veel verschillende manieren bevestigen aan de tafel waar op het scherm staat en aan het scherm zelf. Niets gaf een aanvaardbaar resultaat.Dan heb je een dilemma. Aan de ene kant geeft de lamp mooie schaduwen en een goed verlicht scherm. Maar aan de andere kant heb je last van de lamp als je aan de gang bent.  Dat weer tot gevolg heeft dat je weer in een verkeerde houding achter het scherm staat en dat was nou net niet de bedoeling.

Vakliteratuur
Toen ben ik maar eens in een van mijn schimmenspel boeken gedoken. Kijken wat daar gezegd wordt over welke soort lamp je kan gebruiken en waar hij zich bevindt ten opzichte van het scherm. In het boek stond dat je TL lamp kon gebruiken als lichtbron. Dat ik daar nog niet opgekomen was. Hup, ik in galop naar de bouwmarkt om er een aan te schaffen. Natuurlijk ook weer een led variant. Thuisgekomen direct uitgeprobeerd. Hij geeft prachtig licht, is niet zwaar en nog een pluspunt is dat de stokjes van de schimmen niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Alleen de schimmen zijn niet scherp. Waar ik de lamp ook hang nergens wordt de schaduw mooi scherp. Op een plek na. Je raadt het al  in het midden achter en de balk verticaal dan zijn de schimmen scherp. Dan zit ook deze balk weer in de weg. Tja, dit is ook niet echt de oplossing. Wat nu?

Oude paard weer van stal
Dan toch maar weer de bouwlamp gebruiken? Er zit niets anders op. Toch is er een verschil.  Nu heb ik het scherm aangepast. Aan de achterkant heb ik twee latjes gemonteerd die net zo hoog zijn als de voorkant van het scherm. Op die twee latjes rust nu de balk waar de lamp aan hangt. Voorheen ruste die balk op twee zijkanten van het scherm. Door die latjes hangt de lamp nu ineens 10 centimeter hoger. De lamp is nagenoeg uit mijn blikveld verdwenen. De schimmen zijn scherp en ik heb het voordeel dat ik ook weer het scherm zonder kleurfilter van kleur kan laten veranderen. Omdat de led toch te zien was heb ik  nog een stukje calqueerpapier voor de lamp gedaan waardoor het licht diffuser en meer verspreidt wordt. Ik hoop dat het probleem nu echt verholpen is.