Schimmentheater perikelen

Er veranderen nog steeds dingen bij het schimmentheater. Dat komt doordat je tijdens het spelen of repeteren tegen dingen aan loopt. Een van die dingen is dat je met de schimmen soms last kan hebben van het decor. Je blijft er met je schim achter haken of je beweegt het decor omdat je met je schim er tegenaan komt. Omdat te voorkomen kun je tegen het scherm  transparante folie zetten. Maar welke folie is dan geschikt?  En waar vind je folie  die groot genoeg is om het hele scherm te bedekken. De dikte van overhead sheets is een goede dikte echter, die zijn alleen nog te krijgen in A4 en A3. Het scherm is een slagje kleine dan A2. Zo begint een hele zoektocht op het internet. Vervolgens kwam ik uit bij een winkel die kunstschilder benodigdheden verkoopt. Ze verkochten folie van 50 x 70 cm. Eenmaal bij de winkel aangekomen bleken ze het niet op voorraad te hebben maar ze konden het wel bestellen en werd een paar dagen geduld gevraagd. Ondertussen ben ik ook verder gaan zoeken op het internet en kwam uit bij de kunststofshop. Deze webwinkel verkoopt allerlei soorten kunststof. Ook transparant kunststoffolie. de kunststofsoort is PVC. De vellen die je kan bestellen zijn 140×100 cm. Uit zo’n vel gaan dus vier vellen. Ik heb direct drie vellen besteld. Twee dagen later had ik ze al in huis. De folie van de kunst schildersmaterialen winkel was er nog steeds niet.  Daarom heb ik die bestelling afgeblazen.

Waar je ook nog rekening mee moet houden is met het transport van de vellen. Voor de map die ik speciaal voor het schimmenvervoer heb gekocht zijn de vellen net iets te groot. Tenminste als ik ze het hele scherm laat beslaan. Daarom heb ik besloten om het scherm een tikkeltje kleiner te maken. Aan weerszijden heb ik een strook tape geplakt waardoor het scherm geen 55 centimeter maar 50 centimeter  is geworden. Hierdoor kunnen de transparante vellen 52 cm  breed zijn. Dan passen ze wel in de map voor transport.

Nu heb ik het decor voor het verhaal ‘De gebroken brug’ op een transparant vel geplakt. Nu heb ik geen probleem meer met het water onder de brug. Ook de brug zit nu vastgeplakt op de folie. Van de schimmen van dit verhaal heb ik alle plakbandjes vervangen. Een ander probleem was  dat de werkman niet meer kon gaan zitten om een dutje te doen. Voorheen zat er aan de rand hele rij lipjes om decor tegengehouden. Omdat die niet meer nodig zijn, vanwege dat het scherm schuin staat, is de werkman zijn lipje dat hem tegenhield kwijt. De oplossing is heel eenvoudig, na wat gepuzzel, een lange stokje wat zijn arm beweegt. Dan blijft hij weer zitten.

Verder zijn er kleine  wijzigingen aangebracht bij het schimmentheater. De bevestiging van de zijflappen is veranderd en nog niet zo heel lang geleden heb ik de plank met keyboardstatief verruilt voor een tafel. Omdat de plank met keyboardstatief minder stabiel bleek dan gedacht. Soms dacht publiek dat je op  de plank leunen kon waardoor het theatertje bijna ter aarde stortte. Met een tafel is dat verleden tijd.