Poppenkoppen van papieren plakband

Eindelijk is het zover. Een workshop Poppen maken van papieren plakband gegeven door Henk Boerwinkel. Beroemd over de hele wereld met zijn Figurentheater Triangel. Ooit bezocht door Jim Henson, de man achter de Muppets, die portretten maakte van de poppenspelers die hij het meest bijzonder vond. Toen ik aankondiging zag heb ik me direct opgegeven. Wie wil nu geen les van de meester zelf?

De workshop

We leerden in de workshop die 3 uur duurde de techniek van strookjes papieren plakband plakken om zo, in dit geval een maskertje, een kop te leren maken. Voordeel van papieren plakband is dat het als het weer droog is het ontiegelijk sterk is en heel erg licht.

We boetseerden van klei eerst een gezichtje en daarna deden we er aluminiumfolie overheen zodat het papieren masker er weer makkelijk van af zou gaan. Vervolgens knipten we kleine strookjes van de grote papieren plakbandstrook en gingen de kop beplakken. Jammer genoeg was er niet genoeg tijd om de benodigde 3 lagen er op te krijgen. Die heb je nodig voor de stevigheid. Als de kop helemaal beplakt is 3x haal je hem los en kun je de binnenkant ook weer van een laag plakband voorzien. Tenminste als je er een masker van wil maken.

De lokale tv omroep

Terwijl we bezig waren met het beplakken van de koppen kwam RTV Drenthe opnames maken om verslag te kunnen doen van het festival. Daar is ook de foto van die je bij dit blogbericht ziet.

Het is een techniek die ik zeker een keer uit ga proberen. In het verleden ook al eens geprobeerd, kijk maar naar Roodkapje uit De sterkste? Dat ben ik! Toen wist er het fijne nog niet van. Maar door de workshop van vandaag wel.