kinderen op kinderpartijtje kijken naar voorstelling

Waarom eten en drinken uitdelen tijdens de voorstelling geen goed idee is

In mijn overeenkomst staat dat er tijdens de voorstelling niet gegeten en gedronken mag worden. Dat heeft een reden. In het verleden kwam het wel eens voor dat er tijdens de voorstelling op chips, popcorn, snoep en limonade werd getrakteerd terwijl de voorstelling bezig was. Men was zich niet bewust van het feit dat dit de concentratie van het publiek op de voorstelling grondig verstoord.  Zeker als er ook nog keus is uit diverse versnaperingen. Alle aandacht gaat dan naar de persoon die de traktatie uitdeelt en is de aandacht voor het spel weg of in ieder geval een stuk minder. Het is ook hinderlijk voor mij als poppenspeler. Bovendien maakt het openen van de zakjes, het geknisper en geritsel  dat dan volgt het spel onverstaanbaar.

Ook het geven van drinken, ook al zit het in een pakje, kan de boel verstoren. Want meestal moeten kinderen nadat ze iets gedronken hebben naar de wc. Ook dat verstoord de concentratie en het kind dat moet plassen mist een deel van het verhaal.

Televisie en bioscoop

Kennelijk komt het idee van de kinderen moeten iets te knabbelen hebben tijdens de voorstelling voort uit de gedachte dat men dit ook voor de televisie doet en in de bioscoop. In een theater neemt men geen eten/drinken mee de zaal in. Ook poppentheater is theater. Er staat iemand voor je neus een verhaal te vertellen met poppen en ik vind het onbeleefd overkomen als er voor je neus wordt gegeten en gedronken.

Er wordt nog gegeten/gedronken als het begint. Wat dan?

Als de voorstelling begint en het publiek heeft nog een paar dingetjes om op te eten of drinkt nog het laatste restje op dan is dat niet zo’n probleem. Het gaat immers op en dan is het verstorende weg. Maar nieuw pakken of uitdelen is dan toch echt uit den boze.

En in sommige gevallen kan het eten en drinken ook best wel even blijven staan tot na de voorstelling. In de meeste gevallen hebben kinderen , na het zien van een spannend verhaal behoefte aan iets te drinken. Vanzelfsprekend kan na de voorstelling ook weer gegeten worden.