Luidspreker voor mobiele poppenkast

Om ook muziek af te kunnen spelen zonder dat je je hele geluidsinstallatie hoeft mee te nemen zijn er nu talloze opties mogelijk. Tot voor kort was het zo dat ik bij de mobiele poppenkast geen geluidsversterking nodig had ik geen muziek afspeelde.  Bij een privé optreden was dat meestal het geval. Toch zou het leuk zijn om ook bij optredens zonder geluidsversterking muziek te kunnen laten horen.

Luidspreker met geheugenkaart

Toen deed een luidsprekertje met een microgeheugenkaart zijn intrede. Op de geheugenkaart staat de muziek om af te spelen. Het nadeel van deze luidspreker is dat als je meerdere nummers op het geheugenkaartje zet, ze allemaal achter elkaar worden afgespeeld en de muziek na een nummer niet stopt.  Als je de muziek stopte en wilde je daarna weer verder, dan begon het liedje weer vanaf het begin. Het is verre van ideaal maar, als je maar 1 nummer hebt om af te spelen kan het.

Ondertussen natuurlijk wel verder zoeken naar een andere oplossing.

De Clip4 luidspreker van JBL

Op het plaatje bij dit bericht zie je de luidspreker die ik nu ben gaan gebruiken. Een JBL Clip4 luidspreker. Omdat deze een clip/haak heeft die je overal aan kunt hangen. Deze luidspreker in samenspraak met een app op mijn mobiele telefoon. In eerste instantie een muziekafspeelapp. Je maakt een afspeellijstje aan en alle nummers worden keurig na elkaar afgespeeld. Om de muziek te laten klinken druk je op de afspeelknop van de luidspreker. Druk je nogmaals dan pauzeert de muziek tot je weer op de knop drukt. (Een driehoekje op de luidspreker) Je kunt hem ook harder en zachter zetten door op de plus- en minknop te drukken. Doordat de muziek app ook niet na het nummer afgespeeld te hebben stopt en je toch even een paar seconden nodig hebt om op de stopknop te drukken moest ik in alle speellijstjes die gemaakt had een nummer plaatsen met 3 seconden stilte. Dan heb je net tijd genoeg om hem op tijd te stoppen. Als er nou eens een app zou zijn die wel na ieder nummer automatisch stopt en pas verder gaat als je weer op play drukt.

Audiocues

Die app is er. Hij kost 9,99 Euro in de appstore (Google Play) en heet Audiocues. Ook in deze app kun je speellijsten maken. Als je op de Go knop drukt speelt hij het muziekstuk af en stopt als het klaar is tot je weer op Go drukt.  Het programmaatje biedt allerlei functies die handig zijn in het theater om muziek of geluid af te spelen. Je kunt namelijk ook meerdere muziek- of geluidstracks tegelijk laten klinken. Of wel het automatisch laten volgen van het volgende nummer. Het is een heel flexibel programma. Heb je alle muziek op je telefoon gezet en een show aangemaakt (afspeellijst) dan kun je de lijst vergrendelen zodat je het niet plotseling kan wijzigen tijdens de voorstelling.  Dan kies je voor run show en verschijnt er in het scherm een grote rode GO knop.

Echter op deze app reageert de knop op de luidspreker om de muziek te starten niet. Wat nu? Want starten vanaf je telefoon is niet echt handig als je in de mobiele kast zit en poppen op je handen hebt.

Flic2 button

De luidspreker Clip4 is verbonden met bluetooth aan de telefoon. Vandaar dat als je op je telefoon de muziek start de muziek hoorbaar is via de JBL speaker. In de app van Audiocues wordt als bedien optie Flic2 gegeven. Dat is een bluetooth bedieningsknop. Als je op die knop drukt gaat de muziek spelen. Druk je er langer op dan stopt de muziek weer. Het fijne van zo’n kleine drukknop is dat je hem overal in de poppenkast kunt plakken. Ook zit er een clipje bij om hem aan bijvoorbeeld je kleding te kunnen bevestigen. Zelfs met een pop op je hand kun je deze knop bedienen. Superhandig dus.

Nog een euvel te overwinnen

Dus nu kan ik muziek afspelen via mijn telefoon en is hoorbaar via de Clip4 van JBL. In plaats van de bediening te gebruiken op de speaker maak ik gebruik van een externe Flic2 knop. Nu bleek bij een optreden met deze nieuwe spullen dat de luidspreker als er geen muziek klinkt vanzelf na ongeveer 10 minuten uitgaat. Dus als je pas aan het einde van de voorstelling, na ongeveer 25 minuten,  muziek wilt laten horen, is de luidspreker uitgegaan. Enige optie is weer opnieuw aanzetten. De luidspreker kent geen mogelijkheid om tegen hem te vertellen dat hij langer aan moet blijven, dan wel helemaal niet uit moet schakelen. Gelukkig is dat met een trucje te omzeilen. Een muziekstuk van 30 minuten stilte. Het fijne van Audiocues is wel dat, je mocht het half uur nog niet voorbij zijn, je gewoon het volgende nummer kan starten. Hij blijft dan zowel de stilte als de muziek afspelen. Hiermee is het euvel van te vroeg uitschakelen verholpen.