Voorstelling in de Onze Lieve Vrouwe Toren van Amersfoort

Op 25 november 2023 ging een lang gekoesterde wens van mij in vervulling. Ik mocht voorstellingen spelen in de Onze Lieve Vrouwe toren van Amersfoort. Dat was me ooit al een keer eerder beloofd maar, door omstandigheden kon dat toen niet doorgaan.

Weer kan ik een historische speelplek van Amersfoort aan mijn lijstje toevoegen. Ik heb al eens een voorstelling gespeeld in de Mariënhof, Monnikendam, De Koppelpoort en heb zelfs met de Waterlijn door de Amersfoortse grachten gevaren. Ik heb ook op het Onze Lieve Vrouwe kerkhof gestaan en op de Hof in Amersfoort. Maar ook op het nieuwe Eemplein heb ik voorstellingen gespeeld.

Hoe was het spelen in de toren?

Koud. In de toren is geen verwarming aanwezig. Ook zit er bij het scharnier van de deuren een grote kier. Het waaide nogal en de wind was koud. Tijdens de voorstelling moest de deur ook open blijven staan om mensen makkelijk in en uit te laten gaan als dat nodig was. Het licht in de toren is indirect licht. Doordat de deur open bleef viel er daglicht op de poppenkast. Ik dacht dat ik last zou hebben van het carillon.  Dat is niet zo. Je hoort het alleen op straat. In de toren zelf hoor je niks. Ook de akoestiek in de toren is prima. Het galmt een heel klein beetje maar, niet zo erg dat je langzaam moet spreken als een dominee in een grote kerk.

Tussen de voorstellingen door kwamen er ook een aantal toeristen even een kijkje in de toren nemen.