Het vergeten pakje goed ontvangen

Na 15 jaar staat er eindelijk weer een nieuwe sinterklaasvoorstelling op het repertoire. Een verhaal zonder tovenarij. In de andere sintverhalen op het repertoire komt veelvuldig toveren voor. Bij dit nieuwe verhaal wilde ik dat niet. Dat is gelukt.

Waar gaat de voorstelling over?

Deze voorstelling telt vier personages. Sinterklaas, Piet, Bertje Boef en Arend Agent. Ook het verhaal is eenvoudig van aard. Sint is pakje vergeten, een Piet die moe is moet het gaan brengen. Boef wilt Piet helpen. Agent gooit roet in het eten en arresteert Sinterklaas omdat hij denkt dat het een nepsint is. Piet gaat naar politiebureau en Sinterklaas komt weer vrij. Piet kan eindelijk gaan slapen en Bertje Boef en Agent krijgen ook een cadeautje.

Wat is de doelgroep?

Doordat het verhaal makkelijk te volgen is, is de voorstelling geschikt voor dreumes, peuters en kleuters. Ook kinderen van groep 3 en 4 genieten nog met volle teugen van dit verhaal.

Bevindingen na een sinterklaasseizoen spelen

De kinderen hoe jong ze ook zijn herkennen meteen de boef. Vaak gaan ze roepen dat Piet niet de zak aan Bertje mee moet geven. Ze zijn blij als de agent probeert te voorkomen dat Bertje de zak mee naar zijn eigen huis neemt. Kinderen reageren zeer verontwaardigd als Sinterklaas wordt meegenomen naar het bureau en achter slot en grendel verdwijnt. Ze reageren opgelucht als Sint weer vrij wordt gelaten. Een hele goede vondst is het liedje om Piet die steeds in slaap valt wakker te maken. Dan voorkom je onnodig geschreeuw en gaan kinderen (kleuters) vaak al uit zichzelf het liedje zingen op het moment Piet in slaap dreigt te vallen. Bij de jongere kinderen moeten de leidsters even het voortouw nemen.

Het is jammer dat de periode maar zo kort is. Gelukkig kan ik hem volgend jaar gewoon weer spelen. Het is een leuke voorstelling geworden.