Festival Popppen op het Fort

In 2017 was de eerste versie van dit festival. Toen omdat er bij Fort Uitermeer in een van de plofhuizen een theaterzaaltje werd geopend. Daar was poppentheater Cassiopeia bij. Toen vanwege het slechte weer werd ik in een schuur geplaatst. Het was eigenlijk de bedoeling om buiten te staan.

De editie van 2024 stonden de meeste poppentheaters binnen en twee overdekt buiten. Niet alleen het plofhuis dat tot theaterzaaltje is omgetoverd ook in de andere plofhuizen op het terrein was nu poppenspel te zien. Met stoelen en banken waren er een soort theaterzalen van gemaakt.

Het festival

Het was een bewolkte dag. De zon liet zich tijdens het festival niet zien. Gelukkig bleef het wel droog. Vaak is minder mooi weer maar wel droog goed voor een festival. Dan komt men in grote getale. Dat was nu ook het geval. Alle drie de voorstellingen die ik er speelde waren tot aan de nok toe gevuld met publiek. Het was zelfs zo erg dat de vrijwilliger bij mijn speellocatie mensen moest gaan weigeren. Want er zal al zo’n 100 tot 150 man publiek klaar voor de voorstelling.

Collega’s bekijken

Het was een goed verzorgd festival met enthousiaste vrijwilligers. Ondanks dat ik best wel lang moest wachten tussen de optredens door had ik dat eigenlijk niet in de gaten. Wat ook leuk is dat ik naar collega’s kon gaan kijken. Zo heb ik Poppentheater Frans Hakkemars, Potitco en de Poppenkast van de Dam kunnen bekijken. Net als Theater op reis en Merkel en Vannix.  Jammer genoeg, Spelenderhand, De vliegende koffer, Fatsnerran en Belletje Sterk niet.

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer is een hele bijzondere locatie en uitermate geschikt voor een (poppentheater) festival. Fort Uitermeer heeft een lange geschiedenis, al voor 1589 moet er een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Het fort beschermde de schutssluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. Fort Uitermeer is onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.