Geen hogere btw

De Creatieve Coalitie is een landelijke actie gestart om te voorkomen dat de btw op theatervoorstellingen, boeken, tijdschriften en nog veel meer culturele dingen verhoogd gaat worden van 9% nu naar 21% straks. Dat zal een prijsverhoging gaan betekenen van 12%.  Het is een plan van de regeringscoalitie PVV, BBB, VVD en NSC.  Iedereen in de culturele sector die straks met de verhoging geconfronteerd wordt is hier natuurlijk mordicus tegen.  Het gekke is alleen dat bioscopen en de kermis uitgezonderd zijn van deze verhoging van btw. Spottend zou je kunnen zeggen dat waar meneer Wilders van de PVV graag naar toe gaat gevrijwaard blijft van deze draconische belastingverhoging.

Eerder

Al een keer eerder werd de culturele sector getroffen door een btw verhoging. Toen ging de btw van 6% naar 19%. Gelukkig werd dit na een paar jaar weer ongedaan gemaakt en vielen poppentheatervoorstellingen weer onder het lage tarief. Ook tegen deze verhoging van btw werd toen heftig geprotesteerd.

Mogelijke gevolgen van de btw verhoging

Als de btw op cultuur van het lage naar het hoge tarief gaat, heeft dat gevolgen voor de omzet. Doordat klanten meer btw moeten betalen en dus meer geld kwijt zijn aan een optreden zal waarschijnlijk het aantal opdrachten teruglopen.  Natuurlijk kun je er voor kiezen om niet de gehele btw verhoging door te berekenen aan de klant.  Dat gaat dan wel ten koste van de winst en het eigen vermogen.

Een ander gevolg is dat mensen met een niet al te hoog inkomen niet meer naar een voorstelling zullen gaan of mij uitnodigen om thuis bij hen een voorstelling te komen spelen. Als men minder naar het theater gaat heeft dat ook weer gevolgen voor de theaters. Hun zalen zitten minder vol en kunnen daardoor in de financiële problemen komen.Want om het benodigde geld binnen te krijgen om het theater te laten draaien wordt door minder mensen opgebracht waardoor de toegang tot de voorstellingen niet alleen duurder wordt door de btw maar ook doordat er minder publiek naar de voorstellingen komt.

Maatschappij kritisch

Nog een ander aspect van de verhoging van btw is dat gezelschappen die met een zeer kritische blik naar de maatschappij kijken en commentaar hebben op het beleid van de regering en andere maatschappelijke onderwerpen, minder hun boodschap onder de aandacht van het publiek kunnen brengen omdat het een stuk duurder is geworden om het te gaan zien.

Nu maar hopen dat door het grote protest de nieuwe regering van dit onzalige idee afziet.

Wil je meer weten over waarom het verhogen van de btw een slecht idee is? Kijk dan op geenhogerebtw.nl