Zo maak je een eenvoudige poppenkastpop

Je wil graag, naast het kijken van een voorstelling, de kinderen (van het feestje) een eigen poppenkastpop laten maken. Hoe doe je dat en wat je heb je er voor nodig?

Lapje stof

Neem een lap stof. Liefst vierkant van bijvoorbeeld 30×30 cm.  Met een van de hoekpunten maak je een knoop in de lap (zakdoek/theedoek/dweil) De knoop is dan het hoofd en je kunt al poppenkast gaan spelen. Leg twee kleinere knoopjes in de hoekpunten onder de grote knoop. Dat zijn dan de handjes. Als er nog meer stof over is kun je ook nog twee voetjes knopen.

De grote knoop kan je dan voorzien van een gezichtje met stift, plakogen/wiebelogen. Gebruik wat wol als haren. Bespelen doe je hem door hem bij de kop of de nek (net onder de kop vast te pakken.

Papier en karton

De eenvoudigste manier om snel een poppenkastje met poppetjes te hebben vind je hier
Er is ook nog een andere manier. Maak van een A4 vel karton een poppenkastje. Snij of knip een gat als speelopening en vouw een deel links en rechts zodat het kastje echt kan staan. Dat kastje kan je dan versieren of met potlood of stiften er op tekenen.  Vouw papier dubbel en trek  je wijsvinger om. Wel een stuk ruimer plak nu met lijm de twee helften aan elkaar maar zorg dat de onderkant openblijft. Op het zakje dat je gemaakt hebt kun je een figuurtje tekenen. Of een gezicht. Zie voorbeeld hieronder.

Van hout

Als basis voor een stokpop, een pop die makkelijk te hanteren is voor kinderen, kan een houten lepel dienen. Het lepel gedeelte is het hoofd of de kop. Dan kan je een lapje van 30 x 30 cm nemen vouw hem twee keer dubbel en knip dan van de dichte kant een klein puntje af. Dan ontstaat er een gaatje om de steel van de lepel in te kunnen doen.
Op het lepel gedeelte kun je met stift een gezicht tekenen of er wiebelogen op plakken.  Met wol of vilt kun je haren maken. Knip twee gaatjes in de stof waar je je vinger doorheen kan steken. Dan heeft de pop handjes. Maar die kun je natuurlijk ook van vilt of papier maken en er op vastplakken.

Washand

Wat ook een pop kan worden met snel resultaat is een pop maken van een (oude) washand. Door je vingers in de hoeken van de washand te doen. Je duim in de ene hoek en de andere vingers in de andere hoek. Breng de vingers naar je duim en je krijgt een soort mond/bek. Op het deel waar je vingers zitten kan je weer een gezichtje maken met wiebelogen en wol als haren. Deze methode is vooral geschikt als je dieren wil maken. Dino’s, draken enz.

Een sok

Tot slot kan je snel een pop maken van een oude sok. Net als de washand leent de sok zich goed voor het maken van dieren. De hiel van de sok wordt de bovenkant van de kop en de teen de bek. Je kunt bij de teen ook de sok halverwege inknippen en er dan met een lapje een echte bek in naaien.  Als voorbeeld zie je hier de krokodil uit het Jan Klaassenspel. Hoewel deze pop niet van een sok gemaakt is kun je hier wel het principe van inknippen zien en hoe de lap in de bek is vastgenaaid.

Knuffel

Wil je snel poppenkastspelen maar je hebt geen zin of tijd om poppen te maken? Gebruik dan een knuffel. Ook hier kan je heel leuk poppenkast mee spelen.