Voorstelling Jan Klaassen en de boef op Koningsdag 2024 in Nijkerk-Molenplein

Jan Klaassen en de boef goed ontvangen

Op Koningsdag 2024 was het zover. De première van Jan Klaassen en de boef. Een voorstelling die is geïnspireerd door het verhaaltje dat staat in ‘Allemaal Poppenkast’ van Francine Oomen en Jacques Vriens. Ik heb er wel mijn eigen versie van gemaakt. Ook in dit boek gaat het over afwassen en dat Jan gevangen genomen wordt door de boef. Dat gegeven gebruik ik ook net als de vijf pistolen en een katapult.  Maar verder is het mijn eigen verhaal.

Eigen versie

Mijn versie gaat vooral over wat is mannenwerk en wat is vrouwenwerk. En kunnen mannen wat men vrouwenwerk vindt doen en vrouwen wat men  mannenwerk vindt doen? Het antwoord hierop luidt ja. Maar zoals het volgens de traditie van het Jan Klaassenspel gaat, doet Katrijn veel meer dan Jan. Ze is in dit verhaal wel de heldin van het stuk. Zij vangt tenslotte de boef en krijgt er de beloning voor.

Spannend stukje

Wat het publiek een heel spannend stuk vindt in de voorstelling is het moment waarop de boef verschijnt en Jan Klaassen verleidt om in de zak te kijken. De zak waar eigenlijk de boef in hoort te verdwijnen maar, waar Jan in wordt meegenomen door de boef. De vijf pistolen en een katapult doet het goed bij een volwassen publiek. Ook het neerslaan van de boef met de koekenpan is een succes.

Kleine missertjes en nieuwe ideeën

Toch ging de voorstelling nog niet helemaal zoals gepland. Her en der vergat ik nog een stukje. Maar door het nu veel te gaan spelen komt het vast goed. Ook ontstond er al een nieuw idee om het spel met Jan, de zak en de boef nog wat spannender te maken.  Ik laat voortaan de boef de zak waar Jan steeds even op gaat liggen om lekker te kunnen slapen door de boef verder opschuiven. Hij pakt hem daardoor niet meer in een keer weg. De boef doet het in etappes omdat hij bang is dat Jan het merkt, want die kijkt steeds om zich heen of hij de boef ziet waarvan het publiek zegt dat de boef achter hem is.

Het is een leuke voorstelling geworden. Die vast nog wel hier en daar zal gaan veranderen. Nu kan de voorstelling gaan groeien. Mede dankzij de inbreng van het publiek en de reacties van het publiek.