Hoe is het om een vasttheater te hebben?

In die dertig jaar heb twee jaar een vast poppentheater mogen hebben. Van februari 2004 t/m december 2006.  Een eigen theater runnen was toch wel een droomwens. In de binnenstad van Amersfoort was een heus kinderwinkelcentrum verrezen. Het DrakenNest.  Maar het liep niet zo geweldig (Men sprak over het dramanest) en er was veel leegstand. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb de beheerder van het winkelcentrum gebeld en gevraagd of het een leuk idee was om in een van de lege winkels een poppentheater te hebben zolang er geen huurder voor te vinden was. Daar ging de beheerder mee akkoord. Zo heb ik twee jaar lang een eigen vaste stek gehad. Helaas moest ik er na twee jaar uit, deels omdat er een andere beheerder kwam en er een gegadigde voor mijn winkel was.

Hoe krijg je je zaal vol?

Het hebben van een eigen vaste plek is leuk. Je kunt een voorstelling een heleboel keer achter elkaar spelen. Publiek ontvangen zoals jij het wilt. De andere kant van de medaille is dat het een hele zorg is en veel, heel veel tijd kost. Het meeste tijd gaat zitten in je zaal gevuld krijgen met publiek. Vaak speelde ik maar voor een handjevol publiek. Maar het was ook regelmatig uitverkocht. Was elders in de stad een evenement dat gratis toegankelijk was? Dan had ik geen publiek. Wat leuk was, was dat ik een vaste klantenkring kreeg. Publiek dat regelmatig naar een voorstelling kwam kijken. Een aantal woonden op steenworp afstand van mijn theatertje.

Ik was heel blij dat ik de winkel waar mijn theatertje in gevestigd was gratis mocht gebruiken. Daardoor kon ik het blijven doen. Anders had ik er waarschijnlijk veel geld op toe moeten leggen. Of het contract moeten opzeggen omdat de huur niet op te brengen was.

Het hebben van een eigen speelplek is leuk. Maar dan wel aan je eigen huis zodat niet apart huur hoeft te betalen voor de ruimte. Dat je je niet een slag in de rondte moet werken om je vaste stek in stand te kunnen houden.  Na twee jaar kwam er een einde aan het vaste speelplek avontuur. Nu huur ik weer een zaal als ik zelf een openbare voorstelling wil spelen.