Een optreden voor uitsluitend volwassenen toegevoegd

Wat nog ontbrak aan de mogelijkheden met mijn poppentheater was een voorstelling spelen voor uitsluitend volwassenen. Het repertoire is natuurlijk hoofdzakelijk gericht op een kinderpubliek en afgestemd op hun belevingswereld. Toch komt het ook wel eens voor dat het publiek uit louter volwassenen bestaat.

Verstandelijke beperking

Die volwassenen hebben dan vaak een verstandelijke beperking waardoor ze het niveau hebben van peuters of kleuters. Bij hen slaan de voorstellingen die voor kinderen bedoelt zijn ook heel goed aan. Als ik voor deze doelgroep een voorstelling speel merk je het kinderlijke niveau maar dan wel met de levenservaring van een volwassene. Een voorstelling voor deze doelgroep is altijd leuk en ze zijn je dankbaar. Vaak hoor je dan terug dat ze het weken zo niet maanden later het nog steeds over het optreden hebben.

Uitsluitend voor een volwassen publiek

In de afgelopen dertig jaar kwam het wel eens voor dat ik uitsluitend voor volwassenen zonder een verstandelijke beperking speelde. Maar iets dat echt op deze doelgroep was afgestemd had ik niet echt. Tot ik in 2019 de Jan Klaassen Academie heb gedaan. De academie waar ik het traditionele Jan Klaassenspel heb leren spelen. Jan Klaassen en Katrijn is uitermate geschikt om voor volwassenen te spelen. Het is tenslotte bedoelt voor volwassenen en minder geschikt voor kinderen. Hoewel iedereen er plezier aan kan beleven. Ook staat er een schimmenspel uit een aantal losse fabels op het repertoire dat ook voor volwassenen gespeeld kan worden net als het Kerstverhaal.

Bij het Jan Klaassenspel kan ik ook een praatje houden over de geschiedenis van het spel en hoe het in Nederland Jan Klaassen is gaan heten.  Dan krijgt het net wat meer armslag. Natuurlijk kan ik dan ook uitleg geven over hoe de poppen gemaakt zijn. Ook dat vindt men vaak zeer interessant om te weten.

Wil je een voorstelling voor volwassenen boeken klik hier