Voorleesdagen 2024 met poppen in de recycling

Help! Een verrassing! als inspiratiebron (prentenboek van het jaar 2024)

Prentenboek van het jaar 2024 is het boek Help! Een verrassing! van Miriam Bos. Dit boek zal centraal staan tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2024. Die worden gehouden van 24 januari tot en met 3 februari.

Lang niet alle prentenboeken van het jaar lenen zich er voor om tot een poppenspel bewerkt te worden. Het boek van de komende voorleesdagen wel. Daarom heb ik besloten om het boek over een vos en eekhoorn te bewerken en het verhaal te gebruiken als inspiratiebron voor het maken van een eigen voorstelling.  Elementen uit het boek komen terug in de voorstelling. Het boek wordt niet letterlijk nagespeeld.

Het prentenboek gaat over een vos en eekhoorn. De vos houdt van rustig en bedaard. De eekhoorn van spanning en avontuur. De eekhoorn heeft een verrassing voor de vos. Alleen houdt de vos niet zo van verrassingen. Hij haalt zich allerlei ideeën in zijn hoofd wat de verrassing zou kunnen zijn en gaat zijn fantasie met hem op de loop. Zo erg zelfs dat hij zich verstopt om maar niet met de eekhoorn mee te hoeven. Uiteindelijk gaat de vos toch mee met de eekhoorn en dan blijkt het een verrassing te zijn die precies in zijn straatje past. De vos is blij en zou het nog wel een keer willen. De volgende dag beloofd de eekhoorn gaan ze weer wat leuks doen. Maar wat? Dat is nog een verrassing.

Voor de voorstelling zijn de hoofdfiguren al klaar. Ze gaan hergebruikt worden. De vos heeft al gespeeld in Max knikoor konijn en de eekhoorn speelde al een rol in Een nieuwe vriend voor Wobbe. Ook de rekwisieten die gebruikt gaan worden zijn al eens te zien geweest in andere voorstellingen. Met andere woorden het wordt een voorstelling met poppen en voorwerpen in de recycling.