Wat is het beste moment voor een poppenkastshow op een kinderfeestje?

Natuurlijk kan een voorstelling op elk willekeurig gekozen tijdstip binnen de tijdsduur van het feestje beginnen.  Hoe lang moet een feestje dan duren? Ook dat kan je helemaal zelf bepalen. Maar uit al die jaren ervaring in het spelen op kinderpartijtjes blijkt dat anderhalf tot twee en een half uur lang genoeg is. Er zijn soms ook feestjes waar het ’s middags om 12.00 uur begint en pas om 18.00 uur ’s avonds is afgelopen.  Maar voor kinderen in de poppenkast kijkleeftijd is dat veel te lang.

De beste tijd voor de voorstelling

Het is het beste om een voorstelling vooraan in het feestje te laten plaatsvinden. Het zou zelfs de hoofdattractie kunnen zijn. Waarom aan het begin? Dan zijn de kinderen nog lekker fris en kunnen dan nog voldoende concentratie opbrengen om naar een voorstelling te kijken. Want een poppenspel vergt nu eenmaal iets van aandacht/concentratie. De feestjes waar ik pas aan het einde een voorstelling speel zijn vaak een minder groot succes. Gewoon omdat de kinderen moe zijn van de spelletjes, het spelen of andere dingen die gedaan worden tijdens zo’n kinderfeestje. Vaak gaan kinderen doordat ze moe zijn geworden van het ‘feesten’ baldadig gedrag vertonen tijdens de voorstelling of klieren. Dat is voor de kinderen die wel nog de concentratie kunnen opbrengen vervelend en gaan dan vaak ook dat gedrag vertonen. Niet omdat ze het poppenspel niet leuk vinden maar gewoon omdat ze moe zijn van alle indrukken en het spelen.

De ideale indeling van een kinderfeestje

Een kinderverjaardag zou er zo uit kunnen zien:

De  uitgenodigde kinderen worden door hun ouders gebracht. Soms blijven ze erbij maar zeker voor kinderen vanaf 5 jaar is het leuker als de ouders weggaan. Als iedereen er is, mag de jarige de cadeautjes uitpakken. (Als er veel kinderen zijn gebeurt het ook wel na de voorstelling of een deel voor en een deel na de voorstelling.) Dan is het tijd voor de taart en limonade. Bij de grote poppenkast ben ik al een half uurtje aan het opbouwen. Bij de mobiele kast kom ongeveer tegelijk met de verjaardagsgasten binnen.

Met taart eten en cadeautjes uitpakken gaat ongeveer een half uurtje heen. Dan is het tijd voor de voorstelling. Als er nog iemand moet plassen is nu het moment om  dat even te gaan doen. Als iedereen klaar zit begint de voorstelling. Vaak hebben kinderen na de voorstelling dorst gekregen. Daarom is een glaasje limo met wat lekkers een goede voortzetting. Dan kan er met de kinderen spelletjes worden gedaan, geknutseld, gesprongen worden op een springkussen en wat ook veel voorkomt is gewoon gezellig met elkaar spelen met het speelgoed van de jarige. Soms wordt er na het spelen nog gezamenlijk iets gegeten (patat, pannenkoeken etc.) en het tijd om weer naar huis te gaan. De kinderen worden opgehaald of weer thuisgebracht.