Korte terugblik op 2023

Wat gebeurde er allemaal in 2023 met Poppentheater Cassiopeia. Hier een korte terugblik.

Nieuwe website

De website was aan een opknapbeurt toe. De vorige site stamt al uit 2014 en voldeed niet meer voldoende aan de dingen die ik belangrijk vind voor een website. Mede doordat ik allerlei cursussen heb gevolgd en boeken heb gelezen over hoe je het beste een website in kan vullen. Dat ging niet meer met de oude website. Daarom ben ik weer naar mijn websitebouwer (Yellow Lemon Tree) gegaan en gevraagd of ze mijn nieuwe site weer wilde gaan bouwen. Natuurlijk wel volgens mijn wensen. In maart ging de nieuwe site van start.

NVP UNIMA Erespeld

Erespeld van de NVP-UNIMA

Op de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel werd ik aangenaam verrast door de voorzitter en kreeg ik de Erespeld van de vereniging opgespeld. Een speld die in het leven is geroepen om leden die veel voor de vereniging betekenen en of doen te danken voor hun inzet.

De nieuwe auto

Net als de website stamt de vorige auto ook uit 2014. Voor het eerst had ik met mijn poppentheaterauto meer dan 100.000 kilometer gereden. Eigenlijk was ik ook nog niet van plan om een nieuwe auto aan te gaan schaffen. Echter in de zomer van 2022 had de auto een mankement en kom je ook in de showroom terecht.  Maar wat voor een auto wordt het dan? Een elektrisch, toch diesel of benzinemodel? Het is een benzinemodel geworden. De actieradius voor elektrisch is nog net aan de krappe kant. Er zijn plannen om dieselauto’s uit steden te gaan weren en viel de keus op benzine. Dit keer heb ik gekozen voor een witte auto. Omdat mijn eerste bestelauto ook wit was (en benzine) en dit waarschijnlijk mijn laatste brandstofauto zal zijn.

Stichting Provinciaal Overleg Poppenspelers Utrecht (POPU)

In 2023 precies 38 jaar nadat de stichting het levenslicht zag hebben we de stichting ten grave gedragen. Ik ben hier een kleine 30 jaar bestuurslid van geweest. POPU was een stichting om het poppenspel in de provincie Utrecht te bevorderen en poppenspelers te ondersteunen in het maken en verbeteren van hun producties. Van deze stichting was ik van 2000 tot en met 2009 voorzitter en daarna penningmeester. De stichting had te kampen met teruglopende belangstelling en er was niemand meer die in het bestuur wilde plaatsnemen. Daarom is besloten om met de stichting te stoppen en heeft de NVP-UNIMA het stokje overgenomen om voor regio midden Nederland bijeenkomsten te blijven organiseren.

Droomdagen

Voor stichting droomdag heb ik een aantal voorstellingen mogen verzorgen in Dierenpark Ouwehand in Rhenen. Het is een stichting die ontspan/verwendagen verzorgd voor gezinnen met jonge kinderen en waarvan een van de ouders een levensbedreigende ziekte heeft.  De doe-een-wens stichting en de Opkikker doen hetzelfde maar dan voor kinderen. Doordat het in Ouwehand was,  kon ik gratis de dierentuin in en de panda’s bekijken die er te zien zijn.

Klabu

In april kreeg van het reclamebureau dat voor Klabu (organisatie die zich inzet voor integratie, via sport en verkoop van sportkleding, van vluchtelingen) het verzoek om mee te werken aan een promotiefilmpje voor de vestiging die in Amsterdam geopend zou gaan worden. Ter gelegenheid ervan was er ook een speciaal shirt ontworpen. Ik moest een duif en reiger (logo Klabu) gaan bespelen.  Het is weer eens wat anders dan het spelen van een voorstelling. Het werd gefilmd in een voetbalkooi in Amsterdam. Ik kon mooi mijn nieuwe auto uitproberen. Die had ik net een week. Verder was het vooral wachten, koud en nat die dag. Het filmpje kun je terugvinden onder het kopje video op deze site.

De Onze Lieve Vrouwetoren

Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Het spelen in de OLV toren van Amersfoort. Het meetkundig middelpunt van Nederland. Het was mij namelijk al een keer beloofd door een culturele organisatie in Amersfoort. Dat ging toen op het laatste moment niet door. Het optreden met Sinterklaas beviel Gezellig Amersfoort zo goed dat ik de zaterdag voor Kerst nog een keer mocht spelen in de toren.

Loppersum

Poppentheater Cassiopeia kan weer een uithoek van Nederland toevoegen aan het lijstje waar het Poppentheater ooit een voorstelling heeft gespeeld. Ik kan wel zeggen dat ik nu echt alle uithoeken van Nederland heb gehad. In het noordwesten Den Helder, noordoosten Loppersum, zuidwesten Hengstdijk en Mechelen in zuidoosten.