Sofie en Najib zijn jarig

De voorstelling die gemaakt is voor Amersfoort 750 jaar staat nu al 10 jaar op het repertoire. Sofie en Najib vieren feest is een afgeleide van ‘Het geheim van de haspelnap’ dat geschreven is door Karin Horst.  Alle Amersfoortse kinderen die in de onderbouw zaten van de basisschool kregen het boekje dat een miniformaat had.  De organisatie van Amersfoort750 had de schrijfster de opdracht gegeven om mij erbij te betrekken zodat ook de jongste kinderen de peuters en kleuters iets feestelijks kregen. Die doelgroep was de organisatie een beetje vergeten. 

Zo heb ik met elementen die in het boek voorkwamen een eigen voorstelling met Sofie en Najib gemaakt.  Sofie is ook een Amersfoorts symbool. Ze komt voor in veel verkeerslichten en op wegwijzers in de de stad. Vanwege dat verkeerslicht is in mijn versie Sofie ook groen.  In het boek draait alles om een draak die onder de waterput op de Hof zit. In mijn verhaal komt die draak ook voor maar ze is haar vleugels kwijt. Sofie en Najib gaan helpen zoeken en de vleugels worden natuurlijk gevonden.

Inmiddels heb ik de voorstelling al heel veel keren gespeeld. In het jubileumjaar van Amersfoort750 speelde ik hem al meer dan 100x.

Veranderingen

In de loop van die 10 jaar is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd aan de voorstelling.  Met kleine aanpassingen kan ik hem ook met Sinterklaas, Kerst en Pasen spelen. De sleutel die Govert (de slechterik van het stuk) bij zich heeft is veranderd van een muzieksleutel in een gewone sleutel. Sofie heeft bij een opknapbeurt een donkerder tint groen gekregen en is de nek van Lange Jan, die niet in het boek voorkomt als personage, diverse keren gerepareerd.

Sofie en Najib vieren feest is een van de meest succesvolle voorstellingen geworden.