Poppentheater tijdens de zomervakantie

de felle zonVoordat de zomervakantie begint heb ik het meestal heel erg druk. Veel scholen sluiten het schooljaar af met een poppenspel van een poppentheater. Ook nemen leerkrachten afscheid van een school of gaan met pensioen. Gelukkig dat er vakantiespreiding bestaat en is het drie keer de laatste schoolweek. Maar als het dan echt vakantie wordt is het ook voor het poppentheater met het spelen van voorstellingen een tijdje stil. Dan heb ik mooi de gelegenheid om ook zelf even met vakantie te gaan.

Koos en Kleppie Konténâh

Tot vorig jaar was er altijd Koos en Kleppie in de container in Den Haag. In de beginjaren halverwege de jaren 90 was dit voor mij een manier om de zomervakantie door te komen. In deze tot poppenkast omgebouwde container speelde ik zo iedere zomervakantie een groot aantal voorstellingen. Na afloop mochten de kinderen dan zelf poppenkast spelen in de container. Het project was toen vooral bedoeld om kinderen die niet op vakantie gingen of konden gaan vermaak en plezier te bieden. Die pret begon al in mei en eindigde in september als de scholen en het theaterseizoen weer begonnen. In het begin was het voor mij noodzaak. De laatste jaren was het vooral leuk om er bij te doen, naast de andere voorstellingen.  Het was een geweldig project dat 25 seizoenen heeft gedraaid. Op het laatst was de container eigenlijk wel aan vervanging toe. Overal vielen door roest de gaten in.

BSO

Hoe kom je dan nu de zomer door? Ten eerste, zoals gezegd, ga ik zelf met vakantie en heb daarnaast tijd om dingen te repareren en te lezen om nieuwe inspiratie op te doen voor nieuwe voorstellingen.  Ook nu is het nog steeds zo dat niet alle kinderen op vakantie gaan of dat de ouders moeten werken omdat het voor hen nog geen vakantie is.  Die kinderen gaan dan naar de Buiten Schoolse Opvang. (BSO).  Daar worden de kinderen dan opgevangen. Tijdens de vakantie hebben ze dan extra activiteiten en vaak word ik dan uitgenodigd om een voorstelling te komen spelen. Ook speel ik wel op een festival of bij een andere openbare gelegenheid als een winkelcentrum. Daarnaast zijn er ook nog steeds kinderen jarig en hoewel het minder is dan in de rest van het jaar speel ik ook op kinderfeestjes.