Help! Ik moet een kinderfeestje organiseren

Dan bereikt je kind ineens de leeftijd waarop er niet alleen voor de familie en vrienden de verjaardag van je kind wordt gevierd maar, dat er apart een partijtje wordt gehouden voor uitsluitend de vriendjes en vriendinnetjes van je kind. Nou goed, soms ook nog met neefjes en nichtjes erbij die ook in dezelfde leeftijd zijn als de jarige.

Je hebt het alleen nog nooit eerder bij de hand gehad. Dan volgen hier wat tips voor als het je leuk lijkt om een poppentheater uit te nodigen om een voorstelling te komen spelen.

Tip 1:

Een partijtje hoeft geen heel dagdeel te duren. Dat is voor jonge kinderen sowieso onoverzichtelijk. Twee tot tweeënhalf uur is lang zat. Een voorstelling voor jonge kinderen duurt ongeveer een half uur. Zeg drie kwartier. Dan doe je vooraf taart eten, wat drinken en de cadeautjes voor de jarige. Dat duurt gemiddeld een half uurtje. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel kinderen je uitnodigt op het feest. Dan volgt de voorstelling en vervolgens weer even wat lekkers en wat drinken en dan nog een paar spelletjes, buitenspelen of zelfstandig spelen. Dan is het tijd om weer naar huis te gaan. Dan houd je het voor jezelf ook overzichtelijk.

Tip 2:

Nodig  slechts zoveel kinderen uit als dat je zelf aankan. Vaak wordt de regel gehanteerd van de leeftijd van het kind +1. Natuurlijk speelt de grootte van je huis ook een rol. Op een flatje driehoog achter passen nu eenmaal minder kinderen dan in een riante grote villa. Als ik met de poppenkast kom moet die er natuurlijk ook nog kunnen staan en ook de poppenkast neemt ruimte in en moet je op enige afstand zitten om het goed te kunnen zien. Op de meeste kinderfeestjes waar ik een voorstelling speel zijn 8 tot 10 kinderen aanwezig. Dat is dan exclusief jongere of oudere broers en zussen van de jarige.

Tip 3:

Bij hele jonge (2-3 jaar) kinderen het soms verstandig om een van de ouders toch ook bij het feestje toe te laten. Al die vreemde kinderen kan soms spanend zijn en of beangstigend. Dan is het fijn als een van de ouders in de buurt is.

Tip 4:

Doe de poppentheatervoorstelling aan het begin van het feest. Ervaring leert dat dan de voorstelling het meest succesvol is. Dan zijn de kinderen nog fris en niet al helemaal moe gespeeld met baldadig gedrag tot gevolg. Naar een poppenspel kijken kost concentratie en dat gaat het makkelijkst als je nog fris bent. Bovendien hoef je er dan zelf niet als een soort politieagent bovenop te zitten.

Tip 5:

Kijk zelf mee met de voorstelling. Dat is leuk voor de jarige en leuk voor jezelf. Jij kan dan genieten van de stralende, lachende gezichten of van kinderen die rood aanlopen omdat ze zo intens meeleven. Er moet sowieso altijd een volwassene of een tiener meekijken met de voorstelling. Je weet namelijk nooit hoe kinderen op een spel zullen reageren. In de regel gaat het gewoon goed. Maar soms komt het voor dat iets dat helemaal niet spannend of eng is toch als dusdanig wordt ervaren.

Hoe ziet een kinderpartijtje/kinderfeestje/party met poppentheatervoorstelling/poppenshow er uit qua tijdsindeling?

aanvang feest – gasten arriveren 15 minuten
Zingen, taart eten, cadeautjes uitpakken 30 minuten
Voorstelling van poppentheater 30/45 minuten
Wat lekkers en drinken 15 minuten
Spelletjes/buitenspelen/zelfstandig spelen 30 minuten

Totaal: 2 uur en 15 minuten.

Zoals ik het hier beschrijf is natuurlijk geen wet. Je bent volkomen vrij in hoe jij het feest wil vormgeven. Want vaak wordt er na afloop van mijn poppenshow patat gegeten of pannenkoeken of een andere feestelijke maaltijd.