Hoe het begon…

de geschiedenis

De poppenkasten

Rode poppenkast

Het begon,  al meer dan 30 jaar geleden, in een poppenkast gemaakt van koperen waterleidingbuizen met rood velours gordijnen. Doordat er door het vele op- en afbouwen steeds onderdelen kapot gingen stapte ik over op een poppenkastframe gemaakt van hout en veranderde de kleur van de gordijnen van rood in blauw. De kijkopening werd ook groter en kon er meer publiek voor de poppenkast plaatsnemen.

Eerst gebruikte ik mijn binnenkast om ook buiten voorstellingen te spelen maar, bij een optreden was er ineens een windvlaag waardoor het houten frame afbrak en moest ik snel een nieuw frame maken voor binnen gebruik. Om dit in de toekomst te voorkomen kwam er poppenkast speciaal voor buiten optredens. Die is van steviger hout en kan  met scheerlijnen aan de grond worden vastgezet.

Naast de gewone poppenkast kwam ook de mobiele poppenkast ook wel, schouder- of wandelende poppenkast genoemd. Dat biedt weer hele andere mogelijkheden. Deze kast is gebouwd rondom het frame van een rugzak. In plaats van een rugzak op de achterkant zit er nu een houten raamwerk rondom het frame van de rugzak. Doordat het mijn eigen lijf vastzit kan de kast lopen en is mobiel.

Sinds een paar jaar is er nog een vorm van poppenspel en theater bijgekomen. Het schimmentheater. Op een tafel van 90 cm. hoog staat een scherm met een speelvlak van 40×50 cm. Op dat vlak worden schimmen getoond. Poppentheater Cassiopeia heeft veel mogelijkheden. Er is er vast wel een die bij je past.

Licht en geluid

Van de huis-tuin-en-keukenspotjes ging ik over op een professionele lichtinstallatie met halogeen theaterspots. Die zijn op hun beurt weer vervangen door de nieuwste variant, LED verlichting. In het begin gebruikte ik een mono cassetterecorder met losse luidsprekerbox. Als snel kwam er een soundmixer met cassettedecks, maar de zalen waar Poppentheater Cassiopeia ging spelen werden steeds groter en was de soundmixer niet meer toereikend. Er kwam een professionele geluidsinstallatie voor in de plaats eerst met dubbel cassettedeck, later een MiniDisc speler met voetpedaal te bedienen en tegenwoordig met twee solidstate recorders met Compact Flash geheugenkaart. Nog wel steeds met voetpedaal om de muziek te starten.

© Copyright - Poppentheater Cassiopeia | Deze site is beschermd door reCAPTCHA and the Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.