Bezint eer ge boekt

Wanneer ontstaat de verplichting tot betalen?

Er was eens een oma die 65 jaar werd. Ze wilde haar verjaardag vieren met een voorstelling van mijn poppentheater en op die manier haar kleinkinderen verrassen.  In plaats van eerst aan haar kinderen (zes stuks) te vragen of ze allemaal op tijd bij oma op visite konden zijn, boekt de oma bij mij een voorstelling. In eerste instantie zou het optreden aan het eind van de middag zijn. Omdat niet alle kinderen op tijd aanwezig konden zijn vroeg oma mij of het optreden een half uurtje later dan in eerste instantie de bedoeling was kon. Geen probleem. Ik maak de overeenkomst op en stuur die naar oma.

Wat schetst mijn verbazing? Ze zegt zonder pardon het optreden af. Reden: Niet alle kinderen en daarmee alle kleinkinderen kunnen op het afgesproken tijdstip aanwezig zijn. Had ze dat niet van tevoren kunnen bedenken?  Denk ik dan. Had oma niet veel beter eerst kunnen vragen aan haar kinderen hoe laat ze op de dag van het feest er zouden zijn? Natuurlijk mij wel alvast polsen en een optie op de datum nemen en pas als ze zeker wist dat iedereen van de partij zou zijn het definitief afspreken.

Officieel, volgens de regels, moet deze oma mijn afgesproken honorarium gewoon betalen. Er is immers geen sprake van overmacht. Ook al vind zij misschien van wel.  Ze had niet voorzien dat  haar kinderen er niet op tijd zouden kunnen zijn.  Als het nu gewoon een optie was geweest, was er geen vuiltje aan de lucht. Die kun je met een gerust hart afzeggen zonder dat het gevolgen heeft.

Ik heb de oma dat natuurlijk ook gezegd dat ze mij gewoon dient te betalen ook al maakt ze geen geen gebruik meer van mijn poppentheater. Maar ik ben de kwaadste niet en stelde haar voor om een deel van het bedrag (haar leeftijd in Euro’s ) te betalen. Tot op heden heb ik noch een betaling, noch een reactie van de oma op mijn bericht  mogen ontvangen.

Het kan ook anders gaan…

Nog niet zo heel lang geleden boekte een mevrouw die 70 jaar werd een voorstelling bij mij. Het publiek op haar feest zou uitsluitend uit volwassenen bestaan. Haar kinderen waren volwassen en ze had geen kleinkinderen. Ze was razend enthousiast over mijn Jan Klaassen en de baby verhaal en boekte mij.

Toen sloeg bij haar de twijfel toe. Zouden haar gasten het wel leuk vinden? Ik moest natuurlijk praten als Brugman om haar ervan te overtuigen dat het een hele verrassende actie van haar zou zijn als ze het door zou zetten. Bovendien is het haar feest en mag ze doen wat ze leuk vindt. Dat trok haar over de streep en ze was achteraf heel erg blij dat het toch door had gezet. Deze oma echter was zich terdege bewust dat ze bijna een verkeerde keus had gemaakt en zou mij gewoon betalen als ze het niet zou doen. Gelukkig heb ik voor dat bedrag gewoon de voorstelling kunnen spelen. Een van de dingen die dit gezelschap leuk vond was de praatje over de ontstaansgeschiedenis van Jan Klaassen.

Bezint…

Er is niets zo vervelend als je denkt een voorstelling te kunnen gaan spelen (lees: geld verdienen) en de klant zegt eenzijdig het optreden af. Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor het optreden niet door kan gaan. Meestal wordt het optreden gewoon naar andere datum verplaatst. Treedt in overleg met mij. Of vraag als je dingen nog niet zeker weet een optie op een bepaalde datum en tijd aan. Daar kun je altijd van af zonder dat het je geld kost. Mocht de optie dan toch niet doorgaan dan is het wel heel fijn om dat te horen. Ook al betekent dat voor mij geen voorstelling spelen. Boek pas een voorstelling als je het echt zeker van je zaak bent.