Nieuwe kaart om uit te delen

Mede omdat het poppentheater 30 jaar bestaat vind ik het wel weer eens hoog tijd om iets van echt drukwerk uit te kunnen delen. Voorheen ging ik daarvoor naar een drukker en samen met de ontwerp/opmaakafdeling kwam er dan een nieuwe folder.

Door het internet is de folder vervangen door een website en op die site kan je veel meer informatie kwijt dan in een folder. Ook het toesturen van informatie per post is uit de gratie geraakt. Naast een folder kon je in de begeleidende brief nog het een en ander meer vertellen. Maar een brief met folder sturen is ook vervangen door de website met e-mailcontactformulier.

Ook briefpapier en enveloppen gebruik ik bijna nooit meer. Het gaat allemaal via de elektronische weg.

Iets tastbaars

Toch is het leuk om aan het einde van een optreden het publiek op iets tastbaars te kunnen trakteren. In de loop der jaren had ik naast een algemene kaart, voor iedere voorstelling een eigen kaart gemaakt. Op de voorkant een afbeelding van de voorstelling en op de achterkant een beschrijving van het verhaal en natuurlijk de noodzakelijke  adresgegevens en telefoonnummer. Op de algemene kaart stond een algemene tekst.

Het fijne hiervan is dat je kaarten naar behoefte kan afdrukken. Dan zit je niet met honderden/duizenden exemplaren van een kaart opgescheept. Dat mocht er iets veranderen je ineens met allemaal onbruikbare exemplaren in je maag blijft zitten. Het nadeel is dat een laserkleurenprinter niet randloos kan printen. Een kleurenprinter die inkt gebruikt kan dat wel maar dan kost het je een enorme berg geld aan inktcartridges.

Dan is de oplossing… Een online drukker.

Vistaprint

De penningmeester van de Nederlandse Verenging voor het Poppenspel vertelde mij dat het laten drukken van kaarten bij Vistaprint niet zo heel erg duur was. Daarom ben ik een op hun site gaan kijken en heb zelf een ontwerp voor een nieuwe kaart gemaakt. De kaart die ik zelf afdrukte met de printer had van vele voorstellingen een pop op de kaart. Dit keer heb ik gekozen voor poppen op de kaart van voorstellingen die ik nog actief speel of ga spelen.

Een hele puzzel

Het maken van een goede compositie is nog best wel een hele klus. Het is een soort schuifpuzzel. Eerst alle poppen uit hun achtergrond knippen dan op de achtergrond plaatsen en vervolgens kleiner of groter maken en soms een beetje draaien. Dan net zo lang schuiven en naar voren of naar achteren plaatsen tot je de ideale positie van iedere pop gevonden hebt.

Dan heb je ook nog een achterkant. Om die van tekst en kleur te voorzien moet je wel wat extra betalen. Je hebt dan in ieder geval geen witte achterkant. De tekst die op de achterkant moest had ik natuurlijk snel klaar. Uit kostenbesparing was mijn eigen met laserprinter gedrukte kaart aan de achterzijde wit. Nu kon ook deze kant in kleur.
Heel logisch kies je dan voor de kleuren van de website. De achtergrond geel en de tekst donkerblauw. Natuurlijk ook een mooi recente foto van mezelf staat op de achterzijde.

Poppenspelersymbool

De adresgegevens en mailadres en telefoonnummers laat ik voorafgaan door een symbooltje. Zelfs voor poppenspeler heeft Vistaprint een symbool. Namelijk van een poppetje dat op zijn linkerhand een klapbekpop heeft zitten.  Je alleen wel heel goed kijken wil je dat zien.