Vooraf

Normaal gesproken heb ik een verhaal bedacht en opgeschreven en ga ik daarna de poppen die nodig zijn om het verhaal te vertellen, te spelen, maken. In dit geval is het min of meer een pop gemaakt in opdracht.

Dit jaar wordt voor de 30e keer het Dorpsfeest Hoogland gehouden. Daarom wil de organisatie graag een poppenspel met daarin een rol weggelegd voor hun mascotte Hoogie. Het was de bedoeling dat een iemand een gekochte klapbekpop om gaan bouwen tot Hoogie.  Maar zo’n pop is naar verhouding veel te groot en omslachtig om te gebruiken in mijn mobiele poppenkast. Bijna ging de speelopdracht daarom niet door. Tot ik ze aanbood om zelf de pop te gaan maken. Een pop die een grote gelijkenis heeft met de mascotte maar, toch op sommige punten kan verschillen. Daar gingen ze mee akkoord.

Toestemming

Om Hoogie na te mogen maken wil ik wel eerst toestemming hebben van degene die hem bedacht en of gemaakt heeft. Want niets is zo vervelend als de persoon in kwestie er achterkomt en dan vrolijk een vergoeding gaat eisen. Of in het ergste geval dat je de pop toch niet mag gebruiken. Gelukkig kwam er snel groen licht van de bedenker van Hoogie en kreeg ik foto’s van de mascotte zodat ik goed kon zien hoe de mascotte in elkaar zat en er uit zag.

Materialen bijeen zoeken

Dan rijst de vraag: Waarvan en hoe ga je hem maken? Een piepschuimbal overtrokken met huidskleur tricot of toch een geboetseerde kop met daar overheen laagjes papieren plakband. Piepschuim bal overtrokken met tricot is weliswaar meer in lijn met de mascotte maar, kwetsbaar en gaat sneller stuk. Toch maar gekozen voor een geboetseerde kop met plakband. In die kop zit overigens ook een piepschuimbal. Na met l’artista een kop te hebben geboetseerd ben ik hem gaan beplakken met reepjes papieren plakband. Eerst bruin en dan wit. Het witte plakband is heet ook wel aquareltape. Je kunt hier heel mooi je aquarelpapier mee op een ondergrond plakken. l’Artista is heel kwetsbaar. Je slaat er zo stukken af. Voordeel is wel dat je die er met een beetje water zo weer aanzet. Door het plakband leg je een beschermlaag aan die heel hard wordt maar toch licht blijft.

Hoogie heeft benen. Die zijn straks ook nodig in de voorstelling. In de meeste gevallen hebben mijn handpoppen geen aparte benen. Daarom heb ik ook van een andere zelfhardende boetseerklei voeten gemaakt. Ook die heb ik beplakt met het papieren plakband. Ook zijn schoenen waren op de foto gezet.

Voor de kleren had ik nog een lapje rood en witte stof. voor zijn haren zou ik vilt gaan gebruiken en zowaar had ik hier ook nog twee lapjes van liggen. De stof voor zijn broek was een groter probleem. Het textiel waar de broek van mascotte Hoogie van gemaakt is heeft een bepaald patroon. Rode strepen horizontaal en verticaal op een witte ondergrond (witte ruitjes) en op de kruispunten van de twee rode lijnen was een zwart vlakje. Dan ga je op het internet zoeken en nergens is er textiel met dat specifieke patroon te vinden. In eerste instantie dacht ik om hem dan maar een geheel rode broek te geven. Uiteindelijk heb ik toch voor Boerenbont Rood-Wit gekozen. Dat lijkt het meest op de broek van de mascotte. Alleen ontbreken de zwarte vlakjes en zijn de horizontale strepen lichtrood.

Zijn handen zijn wel gemaakt van huidskleur tricot. Gelukkig had ik nog een stel liggen. Ooit gemaakt voor een pop die uiteindelijk toch andere handen heeft gekregen. Na de patronen uit de stof te hebben geknipt alles onder de naaimachine doorgehaald en zijn de kleren klaar. Ook de kop is klaar om geschilderd te worden. Net als zijn schoenen.  Als alles geschilderd is nog er een laklaagje overheen en Hoogie kan in elkaar gezet worden. Aan de benen komt nog een stukje biaisband om het been in de broekspijp te kunnen plakken en het been los kan bungelen in de de broek.

De haren

De haren zijn een apart hoofdstuk. Hoogie heeft een heel apart kapsel. Bestaande uit 9 grote kegels. Drie zijn er rood, drie wit en drie roodwit. Ook is de haarlok midvoor ietsje groter dan de rest. Zoals gezegd maak ik zijn haren van rood en wit vilt.  Om te voorkomen dat ik het vilt dat ik ga gebruiken verpruts maak ik van twee andere kleuren vilt een proefmodel.  Eerst heb ik natuurlijk een patroon van het haar op papier getekend en uitgeknipt. Ik heb zelfs een meetlat bij het beeldscherm van de computer gehouden om te zien hoe hoog het haar van de mascotte is. Zijn haar is ongeveer net zo hoog als de hoogte van het hoofd van Hoogie. Op de foto is het hoofd 8 cm en zijn haren ook. Nadat ik alle haren heb genaaid met de naaimachine heb ik de haren net als zijn handen opgevuld met fiberfill. Ongelofelijk hoeveel fiberfill er in één zo’n haarlok gaat om hem het volume te laten krijgen als bij de mascotte.

Dan is er nog het probleem hoe ga je de haren op de poppenkop bevestigen? Ik heb gekozen om ze er met Bison-tix op te plakken en spelden in zijn kop te steken. Zo komen de witte haren rechts, de rode links en de roodwitte in het midden. Alle lokken hebben een puntje. Die wijzen allemaal in een windrichting behalve de middelste. Die wijst naar achteren.

Voor zijn ogen heb ik gekozen voor wiebelogen. Ovale wiebelogen om precies te zijn. De ogen van de mascotte zijn ovaal. Zijn ogen kunnen niet bewegen en kijken constant in een richting. Bij handpop Hoogie kunnen ze wel wiebelen.

T-shirt met logo

Mascotte Hoogie draagt een t-shirt met het logo van Dorpsfeest Hoogland. Nu bestaan er mogelijkheden om zo’n logo ook op het shirt van poppenkast Hoogie te krijgen. Echter, mede doordat zijn handen er steeds voor zitten als je met hem speelt zal het bijna niet te zien zijn en voegt het weinig toe. Toen kwam ik opeens op het idee om een deel van het logo (een roodwitte circustent) wat groter op zijn shirt te maken. Het logo heb ik op de juiste grootte uitgeprint en vervolgens uitgeknipt en op de rode stof gelegd en uitgeknipt. Vervolgens met textiellijm  het op zijn shirt geplakt. Tot slot heb ik het witte middenstuk uit wit vilt geknipt en tussen de rode tentdelen geplakt. Deels ook om een per ongeluk ontstane textiellijm vlek te verhullen.

Hier onder zie in foto’s het hele maak proces van Hoogie uit Hoogland.