De nacht van Nunspeet een blijvende herinnering

Wapen van NunspeetOmdat de gemeente Nunspeet 50 jaar bestaat was ik gevraagd om tijdens de Nacht van Nunspeet twee voorstellingen te komen spelen. Je zult denken maar Nunspeet is toch veel ouder dan 50 jaar? Dat klopt. In de loop der jaren heeft Nunspeet bij andere gemeentes gehoord. Echter in 1972 werd Nunspeet weer een zelfstandige gemeente en losgeknipt van Ermelo. Ik zou met mijn mobiele poppenkast Sofie en Najib vieren feest gaan spelen.

Blijvende herinnering

Alleen de rit naar Nunspeet toe verliep wat anders dan ik gedacht had. Op een gegeven moment in de buurt van Harderwijk zag ik al grote rookwolken opstijgen. In mijn navigatiesysteem zag ik dat er file was die ongeveer 5 minuten zou gaan duren. En inderdaad er werd langzamer gereden en toen stond het ineens stil. Langzaam zag ik op mijn scherm dat de aankomsttijd steeds dichter bij het tijdstip van aanvang eerste voorstelling kwam te liggen. Het ging om een bermbrand die overgeslagen was naar het natuurgebied aan de andere kant van de snelweg.

Op zo’n moment ben je blij dat je de opdrachtgever even kan bellen om te vertellen dat je de aankomsttijd en de tijd van eerste voorstelling niet zult gaan halen. Gelukkig deden ze daar niet zo moeilijk over. Dan verschuiven we gewoon het tijdstip van aanvang. Op mijn navigatiescherm verschijnt in eens het symbool voor afgesloten weg.  Mensen stappen ook uit hun auto en gaan op de vangrail zitten. De grote rookwolken die ik zag nemen zienderogen af. Niet verwonderlijk want de ene na de andere brandweerwagen scheurt voorbij over de vluchtstrook. Ook politie en een ambulance. Zo staan we een half uur stil. Dan is er ineens reuring. De politie is met alle voorbereidingen klaar om ons van de snelweg af te halen.

We mogen keren en nu legaal even een stukje spookrijden. Via de toerit bij Harderwijk kunnen we de snelweg verlaten en kan ik mijn weg naar Nunspeet vervolgen. Die weg is ook ineens heel druk. Ook in tegengestelde richting. Uiteindelijk arriveer ik een uur later dan gepland op de parkeerplaats waar ik mijn auto kan parkeren. Het aanvangstijdstip van de eerste voorstelling is dan al voorbij. Ik ben nog wel op tijd voor de tweede voorstelling.

Met mijn mobiele poppenkast mag ik gaan staan voor de HEMA. Aan de overkant van de straat staat een houtkunstenaar met motorzaag een beeld uit een boomstam te zagen. Een oorverdovende herrie geeft dat. Tijdens mijn voorstelling heb ik er geen last van. De kunstenaar houdt even pauze. Nu heeft de HEMA twee stroom prikpunten bij de ingang zitten. Krachtstroom en 220. Alleen de 220 is met een caravan/campingstekker. (zo’n blauwe) Daar past een gewone stekker niet in. Gelukkig weet de organisator een verloopstekker te regelen waardoor ik toch op tijd stroom heb en mijn voorstelling kan gaan spelen.

Je kunt je vast wel voorstellen dat dit een optreden zal zijn dat je bij blijft.

Lekker laat naar bed

Wat me opviel tijdens de Nacht van Nunspeet was dat er heel veel jonge kinderen nog zo laat over straat liepen met ouders en of grootouders. Ondanks dat de scholen deze week net weer zijn begonnen. Maar dat schijnt altijd al zo geweest te zijn tijdens de Nacht van Nunspeet. Dat wist de organisator mij te vertellen. Tijdens deze nacht mogen de kinderen ook lekker laat naar bed.