De overeenkomst in PDF formaat

Als alles is besproken voor een optreden en er is groen licht gegeven om het optreden op de afgesproken datum te laten plaatsvinden, stuur ik altijd een overeenkomst toe. Je kunt dit zien als een soort samenvatting van wat er tijdens een mailwisseling of telefoongesprek is besproken.  Datum, tijdstip aanvang, tijdstip arriveren, telefoonnummers, adres van de locatie, betaalwijze, overeengekomen honorarium en eventuele aanvullende voorwaarden of bijzonderheden. Niet te vergeten welke voorstelling er gespeeld moet worden staat er natuurlijk ook in.

Ik maak de overeenkomst in Word en sla hem dan op als een PDF bestand. Tegenwoordig kan je met de Acrobat Reader van Adobe heel makkelijk de overeenkomst invullen. Als het goed is staan aan de linkerkant van het scherm alle tools. Sommige zijn alleen beschikbaar in de betaalde versie maar,  invullen en ondertekenen kan gratis.

Als je invullen en ondertekenen hebt gekozen zijn er een aantal opties beschikbaar. Je kunt tekst schrijven in een tekstvak. In de vakjes op het formulier kun je een vinkje zetten en een handtekening plaatsen kan ook. Dan is het handig om een pentablet te hebben. Een soort computermuis in de vorm van een pen. Maar ook met een gewone computermuis kun je tekenen. Het is wel wat moeilijker, dat wel.

Als alles is ingevuld sla je het bestand op en kan je hem per kerende mail terugsturen.

Is dat allemaal te moeilijk of ingewikkeld? Gewoon de PDF uitprinten, invullen en ondertekenen kan ook. Die uitdraai kan je dan per post toesturen of maak er een foto van en stuur mij de foto toe.

Waarom een overeenkomst?

Door een overeenkomst te sturen staat de afspraak netjes op papier. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan. Het is een prachtig houvast voor zowel mij, als jij, de klant. Voor mij is het handig want ik heb alle gegevens netjes bij elkaar.