• Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 • Poppentheater Cassiopeia
 
 • 24 jaar ervaring
 • Ruime keus aan voorstellingen
 • Komt graag naar je toe!

Over Marcel, de poppenspeler van Poppentheater Cassiopeia

poppenspeler Marcel OudenbroekWaarom ik poppenspeler ben?

Hou je ook zo van verhalen? Ik hou van verhalen verzinnen en het uitbeelden daarvan. Dat kom prachtig samen in poppenkastspelen. Daarom ben ik poppenspeler geworden. Ik speel met poppen in een poppenkast. Als de sterrengordijnen van mijn poppenkast open gaan kijk je in een andere wereld.

Ik vind het heel leuk dat ik als poppenspeler alle rollen mag en kan spelen. De rol van de held maar, ook die van de slechterik van het stuk. Dat maakt het zo boeiend om te doen. Ik kan allerlei aspecten van mezelf kwijt in de poppen. 

 

De magie van poppenspel

Als kleine jongen werd ik gegrepen door de magie dat poppenspel in zich heeft. Die magie probeer ik tijdens mijn voorstellingen weer over te brengen op mijn publiek. Je meenemen in een wereld die ik verzonnen heb. Dat ik je van alles kan laten beleven, kan laten lachen, ontroeren en soms zelfs een heel klein beetje kan laten griezelen. Dat je echt helemaal in het verhaal ondergedompeld raakt en dat de poppen op dat moment echt even levende figuren zijn. Ik hou van interactie en improvisatie. Dan ontstaat er vaak iets moois. Het maakt iedere voorstelling nèt even anders.

Ik vind het leuk als het lukt dat je even de wereld om je heen vergeet en geniet van het moment tijdens mijn poppenspel. Dat iedereen het jammer vindt dat de voorstelling is afgelopen. Het doet mij goed als je een mooi en fijn gevoel mee naar huis toe neemt. Je hebt iets leuks, iets goeds beleefd. Zo goed zelfs dat je er maar niet over uitgepraat raakt. Je bent een mooie ervaring rijker.

Publiek laat zich soms van een andere kant zien

Heel bijzonder vind ik het dat het me soms lukt om iets te laten gebeuren bij mijn publiek waardoor het zich ineens anders dan normaal gedraagt tijdens de voorstelling. Een stil zwijgzaam kind begint in eens te praten. Een bewegelijk kind met korte concentratie zit ineens stil en kijkt vol aandacht zeer geconcentreerd naar het spel met de poppen. Of een kind kan zich ineens ontspannen  en valt in slaap.

Als me dat na afloop van de voorstelling wordt verteld, maakt me dat blij en ben ik er best wel een beetje trots dat zoiets is gelukt. Het is heel mooi om op die manier je publiek van dienst te kunnen zijn. Samen maken we de voorstelling tot een fantastische gebeurtenis.

 

Ook de magie van het poppenspel ontdekken? Laat je naam en e-mailadres achter en ik onthul in een PDF file het geheim in 10 stappen/ tips hoe je zelf een succesvol poppenspel kunt spelen en vertel ik je zo nu en dan iets over mijn poppentheater.

De voorstellingen, de verhalen

De verhalen verzin ik meestal zelf maar, als ik een (prenten)boek of sprookje mooi vind om door te vertellen maak ik daar gebruik van. Het is dan natuurlijk wel mijn eigen versie. Mijn verhalen speel ik voor kinderen. Voor jonge kinderen vanaf 3 jaar een korte eenvoudige voorstelling met humor en veel herhaling. Voor kinderen vanaf 4 jaar ook langere verhalen met spanning, humor en ingewikkelder verhaallijn.

Handpoppen, stokpoppen, schimmen en poppenkast van de poppenspeler

Ik gebruik hoofdzakelijk handpoppen. Maar soms zijn stokpoppen handiger. In veel voorstellingen gebruik ik een combinatie van die twee. Ik maak de poppen zelf. Voor mijn schimmentheater maak ik natuurlijk mijn eigen schimmen.

Ik speel altijd in een poppenkast. Een poppenkast met gordijntjes, een mobiele poppenkast die ik op mijn rug draag en sta achter een scherm bij het schimmenspel. In de meeste gevallen ben ik tijdens de voorstelling uit het beeld verdwenen. Poppenkastspelen is mijn passie. Daarom ben ik in 1993 met Poppentheater Cassiopeia begonnen. Vernoemd naar het sterrenbeeld aan de sterrenhemel, gewoon omdat ik het een mooie naam vind.

 

Ook de magie van het poppenspel ontdekken? Laat je naam en e-mailadres achter en ik onthul in een PDF file het geheim in 10 stappen/ tips hoe je zelf een succesvol poppenspel kunt spelen en vertel ik je zo nu en dan iets over het poppentheater.

 

Welke opleiding ik heb gedaan?

Voor poppenspeler is er geen beroepsopleiding. Daarom heb ik de PABO gedaan en ben bevoegd leerkracht voor het basisonderwijs. Bijna als vanzelfsprekend ben ik afgestudeerd op ‘Poppenspel op de basisschool’. Ik heb de mogelijkheden onderzocht die je binnen het basisonderwijs met poppenspel kunt doen. Bij het lesgeven in poppen maken en poppenspel komt mijn diploma handig van pas.

Om me verder te bekwamen in het poppenspelen heb ik via de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA), een mentorschap gehad van Frank Kooman (Kooman’s Poppentheater) en van Camilla Koevoets (Poppentheater Toermalijn). Ook heb ik  meegedaan aan de eerste poppentheaterwerkplaats van Marla Kleine in Amstelveen (Amstelveens Poppentheater). Verder heb ik diverse workshops en cursussen gevolgd  bij o.a. Feike Boschma, Roel Twijnstra, Ingrid van Leeuwen, Pieter Vrijman, Bert Plagman, Neville Tranter, Rob Bloemkolk, Koos Wieman en Merel van Gaalen.  Maar ook op het gebied van de zakelijke kant van het poppentheater volgde ik de nodige workshops en cursussen o.a. de cursus ‘Ondernemen is een kunst, kunst is ondernemen’. Ik ga zo nu en dan ook kijken bij collega’s en school me nog steeds om me verder te bekwamen in het prachtige vak/ambacht dat poppenspel heet.

En verder?

Van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP- UNIMA) ben ik lid en deelnemer aan Stichting Provinciaal Overleg Poppenspelers Utrecht (POPU) en ben penningmeester van de stichting. Ik werk soms mee aan Opkikkerdagen van Stichting de Opkikker of aan een wens van de Doe een Wens (Make a wish) Stichting Nederland. Ik speelde mee in het project ‘Pesten, over en uit!’ van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). Ik deed ook mee aan diverse poppenanimatiefilms van de Nederlandse Film- en Televisie Academie (o.a. Martijn Hullegie, Zandkasteel, Sesamstraat, Het Klokhuis) en werkte mee aan de FilmNetprijs winnende eindexamenfilm ‘Kalverliefde’ van Jorkos Damen (Het huis Anubis, Goede Tijden Slechte Tijden).

Voor het Zeister Zendings Genootschap schreef ik het poppenspel ‘Sita’s mooiste cadeau’. Een Surinaams poppenspel. Voor Arkade-Cilon/Mozeshuis maakte ik de poppen die horen bij het project ‘Ouders in dialoog’. In opdracht van de GGD Utrecht bedacht ik samen met een collega de voorstelling ‘Ongewoon Lekker!’. Een voorstelling over gezond gewicht. En speelde deze voorstelling ook in het kader van ‘Lekker Fit’ voor Sportservice Noord Holland en B.Slim in Amersfoort. Ik geef ook les in poppen maken en poppenspel op basisscholen en aan volwassenen die in hun beroepspraktijk gebruik (willen gaan) maken van poppenspel.

Reacties van publiek

“…héél hartelijk bedanken voor uw geweldige voorstelling. Wat ontzettend knap om zoveel personages tegelijk ten tonele te brengen. We hebben genoten…”
 Fam. Verhoeven, Holten

“De kinderen hebben enorm genoten. Het was een groot succes. Nogmaals bedankt voor de zeer geslaagde dag.”
Basisschool de Hobbitstee, Montfoort.

 “ Dit was toch echt de laatste keer dat we naar deze voorstelling zijn komen kijken. Mijn dochter vindt hem zo leuk ze heeft hem nu al 5 keer gezien. “
Moeder na de voorstelling ‘De reus zonder neus’, Leusden

“De kinderen vonden het helemaal geweldig en zaten allemaal intensief en meelevend te kijken en luisteren….”
 Fam. van Boven, Amersfoort

“Ik heb wel heel veel leuke reacties op poppentheater gekregen.”
J. Hageman, Oud-Vossemeer

“Ik was toen zo onder de indruk van de show…”
Mevr.  M. Vroegop, Amsterdam

“Je bent intussen wel een beroemde speler geworden heb ik gemerkt.”
Dhr. G. Bol, Stolwijk

 

Ook de magie van het poppenspel ontdekken? Laat je naam en e-mailadres achter en ik onthul in een PDF file het geheim in 10 stappen/ tips hoe je zelf een succesvol poppenspel kunt spelen en vertel ik je zo nu en dan wat over het poppentheater.

 

Ik werkte in opdracht voor:

Arkade logo logo Vereniging Openbaar Onderwijs

Ik ben aangesloten bij:

POPU LOGO nvp logo

Voorstellingen gespeeld voor: